Petak, 23 Kolovoz 2024 18:03

Danas 23. kolovoza obilježavamo Svjetski dan folklora - čestitke svim članovima folklornih društava i skupina

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Svjetski dan folklora UNESCO je proglasio u znak sjećanja na dan kada je Wiliam John Thoms prvi put upotrijebio riječ „folklor“ 23.08.1846. godine. William John Thoms  (16.11 1803. – 15. 08 1885.) bio je britanski pisac kojemu se pripisuje stvaranje pojma “folklor” 1846. godine. Thomsovo istraživanje folklora i mitova dovelo je do kasnije karijere razotkrivanja mitova o dugovječnosti, bio je i pionir demografa. Thoms je povezan s mnogim publikacijama, kao urednik, kompilator ili autor. Koristio je pseudonim Ambrose Merton za nekoliko djela. Započeo je kolumnu pod naslovom Folk-Lore u Athenaeumu Charlesa Wentwortha Dilkea 1846.

Svjetski dan folklora, dan posvećen očuvanju i promoviranju tradicionalnih pjesama, plesova i običaja diljem svijeta Ovaj dan slavi izvorne i autentične kulturne izraze koji su se prenosili s generacije na generaciju, čuvajući identitet i povijest naroda. Svjetski dan folklora prilika je da se oda počast čuvarima baštine, koji s ljubavlju i predanošću njeguju stare običaje, pjesme i plesove, osiguravajući da ne budu zaboravljeni. Ovi neumorni entuzijasti svojim radom obogaćuju kulturnu scenu i povezuju nas s našim korijenima.

Na Svjetski dan folklora čestitamo svim člabovima foklornih društava, skupina, KUD-ova u Požeško-slavonskoj županiji koji njeguju naše tradicije, običaje naših starih i pjesmu i ples koje ne smijemo zaboraviti. Na žalost u posljednjih dvadesetak godina na našem području nekoliko folklornih društava se ugasilo, a brojna KUD-štva imaju dosta problema s članstvom i posebno mladim članovima kojih nedostaje, jer puno mladih je otišlo u inozemstvo. Poželimo im bolje dane za njihov Svjetski dan folklora.