Četvrtak, 11 Srpanj 2024 12:37

Najavljen Duhovni vikend u Kutjevu - „Svjetlom svojim odnosiš moj mrak“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KUTJEVO - Duhovni vikend u Kutjevu u svom drugom izdanju donosi tri dana programa kojim će se nastojati duhovno ispuniti i zbližiti sve generacije, a posebice mlade, koji u današnje ubrzano vrijeme ispunjeno trendovima i raznim utjecajima možda i zaboravljaju na vjeru. Danas je ispred župne Crkve u Kutjevu održana tiskovna konferencija povodom najave Duhovnog vikenda „Svjetlom svojim odnosiš moj mrak“.

„Zaista sam sretan i ponosan što drugu godinu zaredom organiziramo Duhovni vikend u Kutjevu, na inicijativu mladih iz naše Gradske uprave. Prošle godine smo pokrenuli manifestaciju, početci su uvijek teški i možda nije bilo na razini kakvu smo priželjkivali, ali ove godine je znatno kvalitetniji i snažniji sadržaj. Uvjeren sam da ćemo ove godine znatno podići letvicu na više što se tiče manifestacije.“

Josip Budimir Duhovni vikend u Kutjevu Svjetlom svojim odnosis moj mrak 6 1024x683
„Kao gradonačelnik, naravno da mi je duhovni segment života iznimno bitan, pogotovo na sve snažnije utjecaje koji nam dolaze izvana od strane raznih institucija i organizacija. Našim mladima pogotovo, ali i svim ostalima je duhovnost važna, da ostanemo na onom putu na kojemu trebamo biti. Da osjetimo tu puninu i snagu koju duhovnost nama nudi. Pozivam sve da dođu u Kutjevo na Duhovni vikend, posebno mlade, da ga zajedno s nama proslave.“ – rekao je Josip Budimir, gradonačelnik Grada Kutjeva.

Organizatori Duhovnog vikenda su Grad Kutjevo i Župa Kutjevo, a u organizaciju se ove godine uključio i Kutjevački tamburaški orkestar koji će obogatiti sam program manifestacije. Grad je Duhovni vikend prijavio i na dva natječaja, na taj način su osigurana dodatna sredstva za organizaciju trodnevne manifestacije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je kroz program prekogranične suradnje odobrilo 11 tisuća eura, a kroz program podrške manifestacijama 2 tisuće eura.

„Partner na projektu je Udruga katoličkih studenata Emaus iz Sarajeva, oni već dugi niz godina organiziraju Marija fest u Sarajevu, vjerujemo da će nam njihova pomoć i podrška koristiti u organizaciji ove manifestacije. Kroz projekt su planirane brojne aktivnosti. Osim organizacije trodnevnog programa imamo izradu promotivnih materijala, studijski posjet Sarajevu te nabavu opreme. Također, ono što je nama najzanimljivije je snimanje himne Duhovnog vikenda u Kutjevu.“ – rekla je Ana Galić, savjetnik za projekte, gospodarstvo, nabavu i društvene djelatnosti Grada Kutjeva.

Natječaj za dostavu prijedloga himne Duhovnog vikenda u Kutjevu je otvoren, a rok za dostavu prijedloga je ponedjeljak, 15. srpnja. Ovim putem pozvali su sve koji se žele uključiti da pošalju svoje prijedloge.

Duhovni vikend u Kutjevu Svjetlom svojim odnosis moj mrak 3 1024x683
„Možete poslati tekst, glazbu i demo snimku kako bismo stvarno mogli odabrati najbolju himnu koja će n nas predstavljati. Himnu će odabrati žiri u kojem su stručne osobe iz naše županije, a pobjednika očekuje i vrijedna nagrada. Time smo pokazali ozbiljnost u organizaciji, dali na važnosti ovom događaju i podigli ga na još višu razinu u odnosu na prošlu.“ – dodala je Ana Galić.

Program Duhovnog vikenda započinje u petak, 16. kolovoza i tijekom tri dana donosi duhovno-likovne radionice, koncerte i svete mise.

„Program započinje u 19,30 sati s fra Ivanom Matićem koji će voditi svetu misu i euharistijsko klanjanje, a naš Zbor mladih Gaudium glazbeno će upotpuniti misu. Fra Ivan Matić svećenik je Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Životni ga je put iz rodnog Janjeva vodio u Zagreb, gdje otkriva svoj franjevački poziv. Njegov franjevački put obilježen je evangelizacijom mladih, studenata i radničke mladeži, a na poseban način radom s Franjevačkom mladeži. Od konca svibnja 2013. pomaže fra Zvjezdanu Liniću oko vođenja duhovnih obnova u Taboru, a iste je godine i službeno postao voditelj u Kući susreta Tabor.“ – istaknula je Matea Bilić, viši stručni suradnik za informiranje, protokol i marketing.

Matea Bilic Duhovni vikend u Kutjevu Svjetlom svojim odnosis moj mrak 2 1024x683

U subotu 17. kolovoza od 10 sati održat će se duhovno-likovne radionice za djecu gdje će najmlađi na način prilagođen njima, kroz priče i crtanje, doživjeti posebne trenutke u vjeri. Istoga dana, od 20 sati će svetu misu voditi fra Marin Karačić, franjevac vrlo popularan na društvenim mrežama i među mladima, kantautor duhovne glazbe koji dolazi iz Širokog Brijega. Glazbena pratnja na Svetoj Misi bit će Klapa sveti Lovro iz Požege.
Od 21 sat očekuje nas veliki koncert grupe Emanuel i fra Marina Karačića.

„Grupa Emanuel jedan je od najpopularnijih bendova i dobro poznata grupa onima koji prate scenu kršćanske glazbe u Hrvatskoj. Dolaze iz Velike Gorice, a osnovani su 2001. godine, već su dugo na našoj sceni. Nakon prvog albuma postali su vrlo popularni, a pozornicu su dijelili s planetarno popularnim izvođačima, a na popisu je odnedavno i Hillsong United, jedna od najpoznatijih grupa u svijetu kršćanske glazbe. Grupa Emanuel ima čak osam albuma, a neki od njih su nagrađeni raznim priznatim nagradama pa su tako za dva dobili i Porin u kategoriji najboljeg albuma Popularne duhovne glazbe.“ – dodala je Matea Bilić.

U nedjelju, 18. kolovoza održat će se sveta misa u 9,30 sati, a ove godine u organizaciju je uključen i Kutjevački tamburaški orkestar koji će uveličati nedjeljno misno slavlje te se prezentirati s nekoliko popularnih duhovnih pjesama. Sva događanja bit će održana ispred župne Crkve Rođenja Blažene Djevice Marije.

„Želimo pretvoriti ovaj događaj u tradiciju, a budući da smo nakon prošlogodišnjeg Duhovnog vikenda dobili lijepe povratne reakcije, motivirani smo svake godine raditi na tome da program i sadržaj bude sve kvalitetniji. Želimo dogovoriti s drugim župama i vjerskim zajednicama da organizirano dođu kod nas na Duhovni vikend te se nadamo da će se odazvati u što većem broju.“ – rekla je Matea Bilić.

Župnik Josip Marić je zahvalio Gradu Kutjevu na ideji, motiviranosti i organizaciji te dodao kako je ovo jedan lijep način da posjetitelji u marijanskom vremenu, koje počinje s Velikom Gospom pa se nastavlja do Male Gospe, koja je zaštitnica Župe Kutjevo, ispune vrijeme bogatim duhovnim iskustvom i sadržajem.

Izvor: rva.hr

Duhovni vikend u Kutjevu plakat 1 724x1024