Utorak, 02 Srpanj 2024 08:43

U lipnju su trajala arheološka istraživanja na lokalitetu Kaptol i radionice za studente fakulteta iz Zagreba i Splita

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KAPTOL - Tijekom cijeloga lipnja na arheološkom lokalitetu Kaptol provode se istraživanja. Nastavak je to znanstvenog rada koji se vrši iskapanjem posljednje dvadeset i četiri godine pod vodstvom dr. sc. Hrvoja Potrebice s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a polučio je mnoga fantastična otkrića međunarodnog značaja.
Ovakav tip terenskog rada zahtjeva interdisciplimaran pristup istraživanju. Stoga je u periodu od 17. do 21. lipnja 2024. godine održana u Kaptolu radionica „Očuvanje prošlosti – sinergija konzervatora-restauratora i arheologa“ realizirana u suradnji Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom dekanice akademije dr. sc. Mione Mileše, dr. sc. Hrvaoja Potrebice i mag. arheolog. Martine Rončević.

Na radionici su sudjelovali studenti oba spomenuta fakulteta. Poučavani su tehnikama čišćenja, zaštite i obrade keramičkih predmeta, crtanju arheološkog materijala te radu na samom lokalitetu. Ovakav tip suradnje iznimno je koristan za buduće arheologe i konzervatore čiji posao se međusobno isprepliće i nadopunjuje, a sve u korist daljnjeg napretka u istraživanju arheološkog lokaliteta „Kaptol“.