Subota, 22 Lipanj 2024 16:37

Zapaljen tradicionalni Ivanjski krijes na požeškom Trgu kojim su Požežani dočekali ljeto a na kraju Jole zabavio brojne posjetitelje

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Duga je tradicija koja postoji dokumentirana je da su Požežani rado proslavljali i palili Ivanjski krijes kao dočekivanje prvog dana ljeta kojim su radosno dočekivali ljeto. U Hrvatskoj se to ponovno organiziralo uz Turističku zajednicu grada Požege i povijesne postrojbe grada Požege, ali i čak neke otpore kojima je smetao krijes. Ovogodišnji Ivanjski krijes organizacijski je potpisao team TZ grada Požege uz pokroviteljstvo grada Požege.

No tradicija je nastavljena i ove godine veliki Ivanjski krijes je zapaljen, zapalio ga je požeški gradonačelnik Željko Glavić uz pomoć članova povijesnih postrojbi grada Požege i gostujućih gradova. Povorku je predvodila Gradska glazba Trenkovi panduri, Gradski stražari Požega, uz pomoć Samoborske narodne garde Samobor, Gradske straže Bakar 1848., Krapinski ilirci Krapina i Bjelovarski graničari husari 1756 Bjelovar. Veliki krijes stručno su složili članovi Odreda izviđača Požega i zaista je gorio dugo a tisuće iskrica koje su iz njega letjele u nebo najavile su nam dugo i toplo ljeto.

Na Trgu sv. Trojstva u početku su okupljene posjetitelje zabavljale plesnim točkama Plesna radionica Marine Mihelčić, Požeške mažoretkinje Twirling klub Požega, Plesna radionica Ilijane Lončar, Scenski studio ARTina. Nastavio je DJ Topa, a nakon zapaljenog krijesa na sve više popunjenom trgu zapjevao Jole. Uz njegove poznate hitove i uspješnice pjevali su i Požežani. Nakon 24 sata ponovno je nastavio DJ Topa i tako nas zapravo i uveo u ljeto.

 

Medij