Srijeda, 12 Lipanj 2024 09:22

EURO 2024: Što kažu ankete, tko će biti pobjednik?

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)
Hrvati i Austrijanci najsigurniji u svoje momčadi, najveći postotak ispitanika navodi Francusku i Njemačku kao pobjednike  -
 
Prvi dan jednog od najgledanijih sportskih događaja u svijetu obilježava se 14. lipnja. Želja da se najbolja momčad uspne na vrh na UEFA Europskom prvenstvu već je zaokupila maštu srednjoeuropskih nogometnih navijača. 
Prema istraživanju javnog mnijenja koje je proveo CEPER, u prosjeku 60% srednjoeuropskih građana iz 10 ispitanih zemalja odgovorilo je da planira posvetiti barem malo pozornosti i pratiti nadolazeće Europsko prvenstvo. Samo nekoliko tjedana prije početka, samo 37% (u prosjeku) regionalnih ispitanika ostalo je nezainteresirano za turnir.

Kako čak 81% hrvatskih ispitanika planira pratiti barem neke od nogometnih utakmica, Hrvati su nedvojbeno najviše uzbuđeni zbog nadolazećeg prvenstva u regiji. U četiri zemlje (Austrija, Poljska, Rumunjskai Slovenija) oko 64-69%, dok u Srbiji, Slovačkoj i Bugarskoj između 53 i 57% ispitanika planira se tijekom lipnja i srpnja informirati o UEFA Europskom prvenstvu. Mađarska i Češka bile su jedine dvije zemlje u kojima je manje od polovice ispitanika planiralo barem djelomično pratiti turnir – samo 47% odnosno 46% odgovorilo je da će biti obaviješteni o sportskom događaju.

U šest zemalja najveć ipostotak ispitanika proglasio je Njemačku najvjerojatnijim prvakom, dok je najveći postotak Austrijanaca, Poljaka i Rumunja predvidio pobjedu Francuske u finalu.

Najvećipostotak Bugara, Čeha, Srba, Slovaka, Slovenaca i Mađara kao najizglednijeg pobjednika naveo je Njemačku i Francusku. Poljaci koji će pratiti Europsko prvenstvo, njih 24% vidi Francusku kao pobjednika, dok je 13% prognoziralo da ćeŠpanjolska postati ovogodišnji prvak. Nakon Francuske, momčad za koju su Rumunji predviđali da će osvojiti turnir bila je Engleska. Italiju, koja želi obraniti svoj naslov prvaka UEFA EURO 2020., više od 8% ispitanika ni u jednoj od 10 srednjo europskih zemalja nije odabralo kao vjerojatnog prvaka 2024. godine.

Može se zaključiti da ispitanici iz regije imaju velika očekivanja da će Francuska ili Njemačka biti na vrhu – u prosjeku (u 10 regionalnih zemalja) 18% (onih koji prate sportske događaje) predviđa Francusku, dok 17% prognozira da će Njemačka postati ovogodišnji prvak.