Subota, 18 Svibanj 2024 09:48

Vinska legenda Ivo Enjingi proslavio u krugu prijatelja i vinoljubaca svoj 84. rođendan

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

HRNJEVAC -  Veliki broj prijatelja, poslovnih suradnika i kupaca vina okupio se na proslavi 84. rođendana vinske legendiI našeg najpoznatijeg vinara Ive Enjingija ispred i u njegovom vinskom podrumu u Hrnjevcu.  Svima njima zajedničko je što slave i vjerno kušaju ponajbolja vina kuće Enjingi, koja su se dokazala na brojnim europskim i svjetskim natjecanjima. Prve medalje s prestižnog Decantera dobila su upravo vina Ive Enjingija, a onda je uslijedio Pariz i ostale europske prijestolnice, sve do Amerike. Veseo kao i uvijek uz dobrodošlicu dočekao je svakog gosta ponaosob i s njime se pozdravio. Kako je bio lijep i sunčan dan zadržali su se svi ispred vinarije, gdje su posluženi kratki zalogaji uz ponajbolja vina Vinske kuće Enjingi.  Sve je išlo uz zvuke tamburaša Safira, koji su bili pojačani sa harmonikom Darka Rodića i violinom gostujućeg violiniste iz Bačkog Monoštora u Vojvodini.

Da će i u nastavku nakon obveznog obilaska vinskog podruma Ive Enjingija biti odlično, pokazala su ona dva janjeta kojam su se pekla na ražnju za završnicu večere na kojoj uvijek bude specijaliteta.

Kako se osjeća sada kao 84-godišnjak Ivo Enjingi je odgovorio kao i 48-godišnjak, još uvijek pun radnog elana, priprema svoje nove vinske uspješnice, osvaja nova tržišta, odlazi na vinske sajmove i vinske manifestacije koje dižu vino na jedan viši nivo. Sretan je i radostan kada mu dođu njegovi brojni prijatelji, poslovni partneri i kupci iz cijele Hrvatske ali i susjednih zemalja, a i ove godine ih je bilo iz raznih krajeva. Počastili su ga svojim dolaskom i vinski kumovi koji kumuju vinu za Martinje, a ove godine došli su i prošlogodišnji vinski kumovi, Petar Mirković sa suprugom, vlasnik zastupničke kuće i veletrgovine vinima iz Beograda.

Nakon večere uslijedila je degustacija ponajboljih vina, svakako po izboru Ive Enjingija, pa se tu našlo vina starijih od 30 godina. Veliki je izbor vina kod Ive u podrumu, a ima i starih i odličnih crnih vina na kojemu mu zavide i Dalmatinci, jer niti oni koji tradicionalno proizvode crna vina nemaju toliko velike i dugačke arhive crnih vina, raznih kupaža a posebna je svakako kupaža crno Venje.

Primio je brojne čestitke za svoj 84. rođendan a čestitkama se naravno pridružuje i redakcija Tjednika Kronika požeško-slavonska koja od prvih dana izlaženja prati sve vinogradarske i vinske manifestacije kod Ive Enjingija, od Vincelova i Martinja te posebne fešte za rođendane. Želimo mu još puno uspješnih godina, da napravi još puno odličnih vina, dobije puno nagrada za svoje uspješnice, a kako on sam kaže na pitanje do kada, "do kada ja budem htio".