Srijeda, 15 Svibanj 2024 08:01

Učenici Ekonomske škole Požega na Azorskom otočju

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

AZORI / PORTUGAL - Na portugalskom otoku Pico od 6. do 11. svibnja 2024. boravile su Dora Klarić, Ana Marjanović i Ema Martinek iz 3. h te Edita Čabraja iz 2.a, zajedno s učenicima iz španjolskoga Montehermosa i francuskoga Millasa i domaćinima iz Srednje škole Sao Roque do Pico u istoimenu selu. Mobilnost je organizirana u sklopu Erasmus+ akreditacije u području odgoja i obrazovanja, u okviru projekta SustainableEuropART. Učenicama u pratnji putovale su profesorice Magdalena Vojak i Lidia Gerstman, projektna koordinatorica.

zajednička u žutom

Azori su portugalski otoci locirani u središtu Atlantskoga oceana. Sastoje se od ukupno 9 otoka, a škola domaćin smještena je na najmlađem otoku, čijim krajolikom dominira istoimeni vulkan Pico zaslužan za nastanak otoka.

U skladu s ciljevima akreditacije, sudionici su proučavali načine kako stanovništvo poštuje održivi razvoj, iskorištava pozitivne strane života na bazaltnim stijenama, a kako se bori s nedostatcima. Gotovo je sve na otoku izgrađeno od crnog kamenja od kojih se sastoji cijeli otok, zemlja gotovo ni ne postoji, no stanovništvo se vrlo uspješno bavi ekološkim stočarstvom: krava je puno i slobodno hodaju posvuda, a česti su i konji. Osim toga, iznimno specifični vinogradi na otoku pod zaštitom su UNESCO-a jer je loza zasađena među bazaltne stijene i zbog njihova zagrijavanja kvaliteta vina posve je drukčija nego igdje drugdje. Posjetili su i tunele vulkanske lave u kojima pohranjuju vina i prate kako mikroklima tunela utječe na starenje vina. Osim vrlo specifične poljoprivrede, otok se posljednjih godina snažno turistički razvija zbog velikog broja planinara koji se uspinju na vulkan Pico, najvišu planinu Portugala, ali i dolaze u promatranje kitova, na što su se uputili i sudionici ove mobilnosti i vidjeli ukupno sedam kitova, jednu kornjaču i mnoštvo dupina, doživjevši i vrlo izazovnu vožnju gumenjakom na pučinu.predvorje škole

Posljednja erupcija vulkana na otočju dogodila se 1958. na susjednom otoku Faialu te su posjetili interpretacijski centar pokraj kratera vulkana. Učenike je iznenadio mir u kojem stanovništvo živi bez obzira na česte vulkanske aktivnosti na otocima.

Ono što se sudionika mobilnosti dojmilo jest lokalpatriotizam, privrženost stanovništva i posebno mladih otoku na kojem žive. Učenici su prisni i povezani, mnogo ih svira instrumente, bave se baletom, jogom i brojnim sportovima, pogotovo onima vezanima za ocean, vrlo uspješno sudjeluju u brojnim natjecanjima i često organiziraju izlete u Portugal, ali i na druge kontinente osim Europe. Prije ove mobilnosti maturanti su se vratili s ekskurzije u Dominikansku Republiku, za koju su skupljali sredstva prodajnim akcijama i sličnim aktivnostima kroz nekoliko godina.

u vinogradima

Kao proizvod mobilnosti učenici su zajednički izradili sliku od prirodnih otpadaka koje su donijeli iz svojih država, prikazujući motiv tipičan za otok Pico: ocean, dupina, vulkan, bačve vina i bazalte stijene.

Lidia Gerstman, prof. savjetnik6f13d609 5653 4610 bbd5 08623d06f98a