Utorak, 14 Svibanj 2024 10:14

Bogat program očekuje nas u Kutjevu za ovogodišnji Festival graševine

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Program ovogodišnjeg Festivala graševine u Kutjevu, najvećeg i najpoznatijeg vinskog festivala u regiji, predstavljen je jutros na konferenciji za medije. Uvodnu riječ imao je gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir, koji je istaknuo važnost ovog festivala za gospodarstvo i turizam, kako grada tako i cijele županije, te pozvao sve da posjete ovaj jedinstveni festival. Program Festivala Graševine predstavili su direktorica Turističke zajednice Grada Kutjeva Anita Majstorović, predsjednik Udruge kutjevački vinari Krunoslav Sontaki i članica Udruge kutjevački vinari Marija Elena Nikolić.

Ovogodišnje izdanje Festivala graševine imat će dva Dana otvorenih podruma, 18. svibnja i 2. lipnja. Svoj podrum posjetiteljima će otvoriti vinarija Krauthaker, vinarija Perak, vinarija Tandara, vinarija Sontacchi i vinarija Kutjevo. Više informacija o terminima možete pronaći ovdje.

Sljedeći događaj na Festivalu je Gala večera koje će se održati 31. svibnja u 19 sati, u prostoru Slavonske kuće Vinkomir, a čije se veliko otvorenje uskoro očekuje. Informacije o ulaznicama za Gala večeru bit će dostupne naknadno.

Za sve ljubitelje graševine, među vinogradima čuvenog položaja Vinkomir iznad Kutjeva, u novootvorenom restoranu Slavonska kuća, održat će se tri Vinske radionice: Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga – moderator dr.sc. Josip Mesić, Ostavština Antuna Adžića – moderator Josip Orišković, Graševina u kolijevci majke vina – moderator Mario Meštrović. Za sudjelovanje na radionicama preporučuje se unaprijed rezervirati ulaznicu zbog ograničenog broja mjesta, a to je moguće putem poveznice.

Ocjenjivanje vina održat će se 16. svibnja, a posjetitelji će svih 110 uzoraka moći kušati na Salonu ocijenjenih vina 1. lipnja. Ocjenjivanje vina sorte Graševina održava se svake godine u Kutjevu, najbolje graševine svrstane su u pet kategorija za koje se dodjeljuju šampionska odličja: svježe, odležane, macerirane, predikatne i pjenušave graševine. Ocjenjivačke komisije sastavljene su od vinskih profesionalaca koji su vrhunski poznavatelji graševine.

Salon ocijenjenih vina i premijernih graševina također će se održati na prostoru Slavonske kuće Vinkomir, s početkom u 15 sati, više informacija o događaju pronađite ovdje. Posjetitelji će moći uživati u pogledu na kutjevačko vinogorje dok kušaju vina koja su bila u konkurenciji ovogodišnjeg natjecanja. Uz to će biti predstavljene i premijerne graševine koje ove godine izlaze na tržište, uz zvučnu kulisu saksofonista Nenada Jurčića. Ulaznice za posjetitelje bit će moguće kupiti na samoj lokaciji po cijeni od 15,00 EUR.

Program na Trgu graševine održat će se u subotu 1. lipnja, uz eno-gastro sajam, vinski maraton, utrku traktora i vinsku alku

U 16,30 sati program će na Trgu graševine otvoriti Gradska Glazba Kutjevo. Od 17 sati na Trgu graševine bit će održan eno-gastro sajam, gdje će posjetitelji moći kušati najbolja jela i vina iz regije. Vinski maraton i ove će godine biti prilika da sudionici pokažu koliko vina mogu konzumirati. Od 17 sati bit će organizirana i Dječja utrka traktora, a sat vremena kasnije drugo izdanje Vinske alke. Sve informacije o prijavama dostupne su ovdje, a direktorica Turističke zajednice Grada Kutjeva Anita Majstorović pozvala je sve zainteresirane da se prijave i ove godine.

Javni poziv – Vinski maraton 2024.Javni poziv – Vinska alka, 2024.Javni poziv – Dječja utrka traktora 2024.

Večernji koncert na Trgu graševine uz Dalmatino

Graševine na njezinom trgu neće nedostajati. Umjereno konzumiranje vina dokazano potiče pozitivne emocije, a Turistička zajednica Grada Kutjevo dodatno je pripremila i zabavni program za sve generacije. Večernji program Festivala graševine započinje od 19 sati, kada će nastupiti Tamburaški sastav Zlatna dolina, a u 21 sat slijedi koncert grupe Dalmatino. Na trgu će oko centralne pozornice biti postavljeni štandovi kutjevačkih vinara i lokalnih OPG-ova. Ulaz na sva događanja na Trgu graševine je slobodan.

a2 festival grasevine 1