Srijeda, 24 Travanj 2024 14:33

Još 3 dana za prijavu ekipa za prvenstvo u roštiljanju 6. "Grill Slavonica" za koje su organizatori pripremili fond nagrada od 1.000 eura

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

PRAVI PRAZNIK ROŠTILJA U SRIJEDU 1. SVIBNJA OD 10 SATI NA 6. OTVORENOM PRVENSTVU U ROŠTILJANJU  -

POŽEGA - Udruga za baštinu, kulturu i turizam Požeški čuvari baštine Požega, Tjednik KRONIKA požeško-slavonska i Turistička zajednica Grada Požege organiziraju po šesti puta u našem kraju gastro manifestaciju „6. Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica 2024.“ u požeškom Parku kraj Orljave u srijedu 01. svibnja na neradni dan - Praznik rada. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Požega, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Grada Požega, Općina Brestovac i Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega.

IMG 9678 - Pravi praznik sve natjecatelje i posjetitelje očekuje u Parku kraj Orljave, gdje će se okušati najbolji majstori kotlića i roštilja. Prijave za ekipe roštilj majstora primaju se još tri dana. Kotizacije nema, a sve ekipe dobivaju četiri vrste mesa koje su osigurali pokrovitelji, kuharske pregače Požeških čuvara baštine te ugljen za roštiljanje koji osigurava tvrtka Alles elektromaterijal.

Novo je da su organizatori osigurali uz pomoć svojih sponzora još vrednije nagrade. Tako je za 1. mjesto osigurana novčana nagrada od 250,00 € tvrtke Humble Logistics, za 2. mjesto novčani poklon bon tvrtke Pevex, 3. mjesto roštilj tava tvrtke Plamen, a svi još dobivaju i veliki roštilj našeg vrijednog sponzora Limarije Sebastijan te pehare. Nagradu od 250 € tvrtke Humble Hunters dobiva i najljepše garnirani roštilj na pladnju uz drvenu plaketu. Za sve nagrađene tu su naravno i poklon paketi najboljih butelja vina - najavio je predsjednik Udruge „Požeški čuvari baštine“ i urednik tjednika „Kronika“ Vladimir Protić, inicijator i organizator nekoliko etno, gastro i eno manifestacija u Požeštini.

Ujedno ovim događanjem se otvara i sezona roštiljanja koja uvijek počinje u svibnju s dolaskom lijepih i toplih proljetni dana, kada svi žele izaći u prirodu nakon zimskih i hladnih dana. - Ekipe koje se sastoje od najmanje 4 do 8 ili više osoba sa sobom na natjecanje donose samo roštilj, radnu površinu, začine i svoju tajnu dobrog roštilja a organizator osigurava četiri vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta i ražnjića, ukupno preko tri kg mesne sirovine, te ugljen za roštilj.IMG 9756

Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipa će ispeći meso na roštilju, na pladnju servirati uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja koje ide na ocjenjivanje. Prosudbena komisija ocijenit će i nagraditi tri najbolja roštilja i najljepšu prezentaciju roštilja na pladnju. Pobjednici s "6. Grill Slavonice" odlaze na Državno prvenstvo u roštiljanju – naglašava organizator Vladimir Protić.

Sve započinje od 10,00 sati kada se okupljanju ekipe, uređuje mjesto za roštiljanje, ekipe zadužuju 4 vrsta mesa, priređuju marinadu za ražnjiće i kotlete, prave mješavine začina za ćevapčiće i pljeskavice, te pripremaju roštilj koji pale u 12,00 sati. Roštiljanje mesa počinje na znak organizatora, a uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve za ocjenjivanje počinje od 14,00 sati. Nakon ocjenjivanja kvalitete roštilja, slijedi objed za članove ekipa, njihove goste i posjetitelje, naravno ako su ga dobro pripremili i da nije izgorio, jer će onda morati posuditi od susjedne ekipe koji ćevapčić ili ražnjić. Od 15 sati slijedi proglašenje pobjednika, dodjela pehara i vrijednih nagrada za najbolje ekipe, sponzora Humble Logistics, Limarija Sebastijan, PEVEX, Alles elektrocentar, Humble Hunters, Plamen, Kutjevo d.d., Vinum Academicum te poklon pakete butelja naših najpoznatiji vinara kutjevačkog i požeškog vinogorja.

IMG 9721

U nastavku dobra zabava uz Pop tamburaški sastav "Paori" do kasnih popodnevnih sati. Za brojne posjetitelje bit će pripremljena i prava ugostiteljska ponuda, a Lovački savez Požeško-slavonske županije sa nekoliko Lovačkih društava će pripremati već tradicionalno veliki kotao sa 400 litara slavonskog čobanca od divljači za sve posjetitelje besplatno.

IMG 9823