Petak, 19 Travanj 2024 17:59

Ročnici u Požegi završili dragovoljno vojno osposobljavanje - proglašeni najbolji ročnik i ročnica

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Novost ove godine je i što će ročnici prvog naraštaja u 2024. godini primiti naknadu u iznosu od 900 eura neto za svaki mjesec uspješno završene obuke

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u vojarni 123. brigade HV u Požegi danas 19. travnja 2024. godine završena je obuka prvog ovogodišnjeg, odnosno 41. naraštaja ročnika i ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

53664125731 df96c4c3d3 cObuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju uspješno je završilo ukupno 117 ročnika, odnosno 106 muškaraca i 11 žena.

Pobjednici Natjecanja za najboljeg ročnika Dario Dropulić i Mia Poturica

Uoči završetka obuke, ovog tjedna održano je i Natjecanje za najboljeg ročnika gdje su najspremniji ročnici i ročnice pokazali svoje vještine i psihofizičke spremnost. Pobjednici Natjecanja za najboljeg ročnika su ročnik Dario Dropulić i ročnica Mia Poturica, koji su pokazali najbolje vještine i spremnost.

Natjecanje se sastojalo od prolaženja poligona sa 15 radnih točaka koje se ocjenjuju, a neke od radnih točaka su gađanje zračnom puškom, orijentacija pomoću ručnog kompasa, sastavljanje naoružanja AP-VHS-D1 i samokresa HS 2000, poznavanje vizualnih signala i druge.

Ročnik Dario Dropulić rekao je kako je sretan što je osvojio titulu najboljeg ročnika i iznio svoje dojmove o obuci istaknuvši: „Obuka je bila dinamična i zanimljiva i pozivam sve da se prijave na dragovoljno vojno osposobljavanje“.

Ročnica Mia Poturica rekla je: „Posebno sam ponosna što sam zlato donijela u Treću satniju. Moj dobar rezultat svakako će me motivirati da se i dalje u karijeri trudim ostvariti bolje rezultate. Mislim da bi svatko tko dođe na dragovoljno vojno osposobljavanje trebao otići na natjecanje i osjetiti taj poziv.“, poručila je ročnica Poturica.53664583850 3d8ee7e030 c

Instruktor u Bojni za temeljnu vojnu obuku narednik Milan Adžić istaknuo je kako na temelju selekciju instruktori biraju najbolje ročnike koji se natječu na završnom natjecanju. Iznimno sam ponosan na svoje ročnike koji su osvojili Natjecanje i nadam se da će im ovo biti motivacija da budu u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Podsjetimo, tijekom obuke koja je trajala osam tjedana u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva ročnici su stekli temeljne vojničke sposobnosti i vještine.

Nakon završene obuke ročnici dobivaju vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru te mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Nova naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje od 900 eura

Novost ove godine je i što će ročnici prvog naraštaja u 2024. godini primiti naknadu u iznosu od 900 eura neto za svaki mjesec uspješno završene obuke, što je najveća naknada do sada. Riječ je o povećanju iznosa naknade od 200 eura u odnosu na dosadašnju naknadu koja je iznosila 700 eura neto, a sukladno novom Pravilnikom o dragovoljnom vojnom osposobljavanju i Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju koji je stupio na snagu u ožujku 2024. godine.

53664126001 ec6ec8e7a3 c

Provedba dragovoljnog vojnog osposobljavanja

Dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se kroz tri razdoblja. Prvo razdoblje u trajanju od dva tjedna obuhvaća proces prilagodbe i postupnog uvođenja u šire vojno okružje i završava polaganjem svečane prisege.

Drugo razdoblje, glavno obučno razdoblje traje pet tjedana i  obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne zadaće u realnim borbenim uvjetima i okolnostima, te se objedinjuju sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku.

Treće, završno razbolje u trajanju od tjedan dana obuhvaća završno ocjenjivanje ročnika, administrativne zadaće te razduženje vojne opreme i oružja.