Ponedjeljak, 08 Siječanj 2024 08:52

PROMETNA PATROLA - Policija treba uvesti višestruke noćne kontrole na autocestama, a brzinu noću ograničiti na 100 km/h

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Na naplatnim kućicama, pogotovo noću, treba izdvajati i kontrolirati sumnjiva vozila, uvesti povremene potpune kontrole prometnog toka preusmjeravanjem na odmorišta/benzinske postaje te intenzivirati patroliranje autocestama

Autor: prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić

Fotografija: Ilustracija, Prometne zgode i nezgode (Screenshot)

Tragična nesreća na autocesti A1 kod Karlovca, u kojoj su u subotu ujutro, nakon što je stari terenac Mitsubishi Pajero, u kojem je bilo 12 (!) osoba, iz smjera juga prema sjeveru izgubio kontrolu i probio središnju zaštitnu ogradu te je prednjim prednjim desnim dijelom silovito udario u prednji desni dio crossovera Alfa Romeo Stelvio koji je išao iz Karlovca prema Rijeci poginule tri osobe na mjestu nesreće, a jedna je naknadno preminula ukazuje na nužnost uvođenja mjera koje bi spriječile slične buduće slučajeve.

Mitsubishi Pajero s 12 osoba u kabini i prtljagom, prilično koncentrirane ukupne mase veće od tri tone, u krutom okviru i razmjerno visokog težišta, koji je očito u protuzakonitoj i krimogenoj akciji vozio najbrže što je mogao (130 do 140 km/h), potpuno neprikladno za koncepciju vozila ograničene bočne stabilnosti, prenatrpanog ljudima i teretom, brutalno kršeći članak 51. stavak 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, teško bi zaustavila bilo kakva središnja zaštitna ograda.

Bila je prevelika kinetička energija, na razmjerno maloj udarnoj površini i uz visoko postavljenu rezultantnu udarnu silu. Nije, dakle, pitanje u tome, nego da se u tom trenutku, na tom mjestu autoceste A1, vozilo takvih izvornih i protuzakonito promijenjenih značajki nije smjelo naći.

Stupanj deformacija i oštećenja oba vozila te višestruke tragične posljedice pokazuju da je i brzina crossovera Alfa Romeo Stelvio, iz smjera Karlovca, u kojem je poginuo bračni par iz Rijeke, bila visoka, ali vjerojatno unutar granice nekažnjivosti po članku 54. i toleranciji policijskog mjerenja (do realnih 155 km/h). Istraga će pokazati je li bila neprilagođena uvjetima koji su tada vladali na cesti (članak 51. stavak 1).

Zbog toga te poznatih negativnih pojavnosti uvjetovanih geopolitičkim kretanjima u svijetu i regiji nužne su sljedeće mjere:

1. Pojačati policijski nadzor na autocestama, posebice noću:
– uvesti patrole na naplatnim kućicama, koje bi izdvajale i provjeravale sumnjiva vozila, terence, kombije i gospodarska vozila u kojima se može očekivati nelegalni transport osoba.
– početi provoditi potpune kontrole prometa, preusmjeravanjem preko odmorišta/benzinskih postaja.
– intenzivirati patroliranje na autocestama, radi kontrole terenaca, kombija i gospodarskih vozila u kojima se može očekivati nelegalni transport osoba.

2. Od 22 do 6 sati brzinu na autocestama ograničiti na 100 km/h.