Petak, 01 Prosinac 2023 17:59

Dodijeljeno 86 "Suncokreta ruralnog turizma" - tri dobitnika iz Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

OSIJEK - U četvrtak 30. studenoga 2023. godine u Osijeku je održana svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – SunflowerAward“ za 2023. godinu.

Uzvanici na dodjeliHrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”, dodijelila je 86 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – SunflowerAward“, koja se održava već jedanaestu godinu.

Ukupno je bilo prijavljeno 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Republike Srbije. Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

Na svečanosti dodjele bio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te brojni drugi uzvanici: Osječko-baranjski župan Mato Lukić; Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta; Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Domagoj Mikulić, državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije; Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu. Zastupnici u Hrvatskom Saboru: Nataša Tramišak, Madgalena Komes, Stipan Šašlin, Goran Ivanović i Marin Mandarić te Njezina Ekselencija Elma Kovačević-Bajtal, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj te Njezina Ekselencija Wirta-i Suwartini, veleposlanica Indonezije u Republici Hrvatskoj. Župani, dožupani, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Turističkih zajednica, predstavnici bosansko-hercegovačkih županija te drugi gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.Sajam Slavonski banovac Požeško slavonska

O dobitnicima je odlučio Ocjenjivački sud kojim je predsjedala Slavija Jačan Obratov, a članovi su bili: Robert Baćac, Stjepan Cukor, Dubravko Fijačko, Slavija Jačan Obratov, Dijana Katica, Damir Krešić, Jelena Mesić, Mirjana Miličević, Ružica Rašperić, Spomenka Saraga, Dora Smolčić Jurdana, Tihana Sudarić i Dejan Tubić.

Dobitnici iz Požeško-slavonske županije su:

Zlatna povelja u kategoriji  „Ruralno turistički projekti“

Interpretacijski centar Muzej bećarca - Pleternica

Nakon primitka nagrade pleternička gradonačelnica Marija Šarić je istakla da je zadovoljna primitkom Zlatne povelje, te da je to treća nagrada Muzeju bećarca otkako je otvoren, a to je svakako i priznanje za gotovo tisuću ljudi koji su bili angažirani na uspostavi ovog muzeja, kroz nekoliko godina rada i stvaranja.

OPG Ribičić Požeško slavonska županija

 

Brončana povelja u kategoriji „Turistička seljačka gospodarstva“

OPG Marija Ribičić - Grabarje

 

Posebno priznanje za očuvanje kulturne baštine kroz turističke proizvode

u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ Sajam slavonski banovac - Pakrac