Ponedjeljak, 20 Studeni 2023 10:09

Obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti do 15. prosinca - rezultati PU požeško-slavonske

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

U razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca u Republici Hrvatskoj se obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti   -

Mjesec borbe protiv ovisnosti  u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca. Svake godine se u navedenom razdoblju provodi  niz aktivnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a osobito droga te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Zlouporaba droga i ovisnost o drogama je globalni problem koji zahtijeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije, resocijalizacije uz potporu i doprinos svih tijela.

Tijekom protekle 2022. na području PU požeško-slavonske evidentirana su ukupno 74 kaznena djela vezana za zlouporabu opojnih droga (jedno kazneno djelo „Omogućavanje trošenja droge“ i 73 kaznena djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“), dok je u deset mjeseci 2023. evidentirano ukupno 41 kazneno djelo (devet kaznenih djela „Omogućavanje trošenja droge“ i 32 kaznena djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“).

U 2022. godini evidentirana su i ukupno 53 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a u deset mjeseci 2023. ukupno 32 takva  prekršaja.

Tijekom 2022. zabilježene su 72 zapljene droga dok su za 10. mjeseci ove godine  zabilježene 53 zapljene u kojima se ne bilježe slučajevi pronalaska i zapljene većih količina droga. Navedene zapljene odnosile su se uglavnom na pronalazak marihuane, biljki i sjemenki cannabisa, opijumskog maka,  kokaina, heroina, amfetamina, MDMA, psihoaktivnih gljiva psilobicin te ostalih lijekova s liste droga, što govori u prilog  tome da su i na  našem, manje urbanom području, iako u manjim količinama, dostupne i da se koriste različite vrste droga. 

U vezi s tim, policijski službenici PU požeško-slavonske kontinuirano, tijekom cijele godine, u suradnji s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za socijalni rad-Područnim uredom Požega provode  predavanja „ZDRAV ZA 5“ na temu ovisnosti i njenog suzbijanja kod mladih s ciljem podizanja svijesti o problemima svih vrsta ovisnosti, a poglavito ovisnosti o drogama.

Tijekom 2023.  provedeno je ukupno 36 takvih predavanja u devet osnovnih i četiri srednje škole na kojima je prisustvovalo ukupno 695 učenika, dok će se u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca provesti ukupno osam predavanja u jednoj osnovnoj,  jednoj srednjoj školi i predavanje u Đačkom domu u Požegi.

Navedene aktivnosti poduzimaju se kako bi se podigla razina svijesti kod mladih kao i  javnosti o ovom problemu  kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo ostvarivanju zajedničkog cilja-učinkovite borbe protiv svih oblika ovisnosti, a  posebice suzbijanju zlouporabe droga u našoj sredini.

U isto vrijeme provoditi će se i pojačane preventivno represivne aktivnosti u cestovnom prometu kroz  testiranje vozača na prisutnost alkohola i droga u organizmu, te poduzimanju operativnih mjera na suzbijanju dostupnosti-ponude droga, kao i u području kršenja zakonskih odredbi o zabrani prodaje ili točenja alkoholnih pića i prodaje duhanskih proizvoda maloljetnim osobama.