Četvrtak, 05 Listopad 2023 13:07

Učiteljice i učitelji imaju veliku važnost u oblikovanju budućnosti cijeloga svijeta i u svakodnevnom životu mnogih ljudi

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Obrazovanjem se oblikuje čovječanstvo,
a njegova je uloga transformacijska i za pojedince i za društvo.
(Vijeće Europske unije o europskim učiteljima i nastavnicima budućnosti, 2020.

Forum za slobodu odgoja i ove se godine pridružuje obilježavanju Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, ponavljajući, naglašavajući i ističući važnost koju učiteljice i učitelji imaju u oblikovanju budućnosti cijeloga svijeta i u svakodnevnom životu mnogih ljudi. 

Svatko tko gleda u budućnost razumije da je ova profesija temelj našeg društva i da ne pruža samo formalno obrazovanje, već daje djeci i mladima poticaj za rast i razvoj, za istraživanje, za učenje, za život.

Tijekom pandemije učiteljice i učitelji bili su ključni radnici u srcu oporavka i otpornosti djece i mladih. No vrlo brzo se zaboravilo na njihovu važnost u koju su se mnogi tada zaklinjali, a taj zaborav kao i višegodišnje zanemarivanje polako dolaze na naplatu. Odnos prema učiteljima i učiteljicama odličan je test toga gdje smo kao društvo i koje su nam vrijednosti, a na tom testu, unatoč naučenim lekcijama, nikako da postignemo napredak.

UNESCO ove godine Svjetski dan učitelja obilježava temom: Učitelji koje trebamo za obrazovanje koje želimo: Globalna potreba za zaustavljanjem nedostatka učitelja” (The teachers we need for the education we want: The global imperative to reverse the teacher shortage). 

Ovo nije samo središnja tema Dana učitelja 2023., već i upozorenje na stanje učiteljske profesije. Ovim se želi naglasiti važnost zaustavljanja smanjenja broja učitelja u školama što je posljedica višegodišnjeg nezadovoljavajućeg društvenog i materijalnog statusa odgojno-obrazovnih radnika:ca, kako globalno tako i u Hrvatskoj. Iz sadašnje perspektive ulazimo, ako već nismo ušli, u razdoblje nestručnih zamjena.

Biti učiteljem sve je manje popularno. Sve se manje studenata opredjeljuje za učiteljski poziv, a istovremeno je sve veća stopa odlaska kvalificiranih učitelja i učiteljica iz sustava odgoja i obrazovanja. Povrh svega, nastavnička populacija sve je starije dobi, a svega 18% nastavnika u nižem sekundarnom obrazovanju u državama članicama EU smatra da je njihova profesija cijenjena u društvu. (Učitelji i nastavnici u Europi – karijere, razvoj i dobrobit. Izvješće Eurydicea. Luxembourg – Ured za publikacije Europske unije, 2021.). 

Potrebno je djelovati odmah i neodgodivo. Iako su poučavanje i rad s djecom za mnoge istinski poziv, potrebno je donijeti konkretne mjere kako bi se povratilo dostojanstvo i ugled učiteljske profesije i poboljšao materijalni status. 

Prije svega, potrebno je sustavno djelovati na privlačenju i motiviranju mladih da se odlučuju za ovaj poziv te na motiviranju i zadržavanju onih koji već rade u učionicama. 

Od onih koji rade s djecom i mladima očekujemo mnogo i tražimo najviše etičke i profesionalne standarde, stoga i plaće učitelja i učiteljica trebaju biti veće od prosječnih plaća. Time pokazujemo koliko su nam važni djeca i mladi, njihovo obrazovanje, ali i oni koji s njima rade. K tome, treba uvesti niz mjera koji će dodatno unaprijediti njihov materijalni status. Potom trebaju slijediti mjere povećanja društvenog statusa učitelja te rad na profesionalizaciji pružajući im svu potrebnu stručnu podršku, povjerenje, a zatim i veću autonomiju i kreativnost. 

Biti učiteljica ili učitelj danas, u vremenima globalnih kriza, čin je hrabrosti, povjerenja i nade u to da možemo i imamo čemu poučiti nove generacije, uvjerenja u to da dolaze bolja vremena. Naš odnos, kao što je već rečeno, prema učiteljima i učiteljicama odličan je test toga gdje smo kao društvo i koje su nam vrijednosti. Danas je prilika da na taj test odgovorimo odmah, neodgodivo i svrhovito.

Svima onima koji svakodnevno ulaze u učionice i rade s djecom i mladima, svima onima koji žive učiteljski poziv želimo povodom ovog važnog dana poslati iskrenu poruku podrške i divljenja.

Forum za slobodu odgoja želi svim učiteljima:cama, nastavnicima:cama i profesori:ca:ma sretan Svjetski dan učitelja!