Petak, 29 Rujan 2023 08:54

Kreiranje novih turističkih proizvoda u sklopu razvoja brenda "Doživi kulturu" i jela po istraživanjima iz kasnog željeznog doba

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

TURNIĆ - Kroz projekt Kreiranje novih turističkih proizvoda u sklopu razvoja Brenda "Doživi kulturu" održana je prezentaciji jela Halštatske kuhinje u Krčmi "Stari fenjeri" u Turniću.

Projekt provodi TZ Požeško-slavonske županije a ima za cilj ponuditi mogućnost ugostiteljskim objektima na području PSŽ diferencijaciju ponude u odnosu na okruženje te kvalitetno prezentirati kulturnu baštinu, raditi na njenom razvoju, zaštiti i održivosti. Tako su na prezentaciji bili nazočni i vlasnici i voditelji nekoliko ugostiteljskih i turističkih objekata s područja Požeštine. S projektom je sve nazočne i medije upoznala direktorica TZ PSŽ Maja Jakobović.

Kroz projekt radi se na razvoju i implementaciji Halštatske kuhinje kreiranjem jela koja su temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola.  Preko 20 godina traje sustavno arheološko istraživanje na lokalitetu Kaptol iz perioda starijeg željeznog doba koje, sa svojim timom, vodi prof. Hrvoje Potrebica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu radi na popularizaciji i interpretaciji ove kulturno povijesne baštine.

TZ PSŽ je za ovaj projekt ostvarila suradnju sa kuharom sa višedesetljetnim iskustvom Brankom Ognjenovićem, koji je s oduševljenjem ušao u istraživanje i osmišljavanje  recepata  koristeći samo znanstveno potvrđene namirnice koje su bile poznate u željeznom dobu na području Europe. - Jela su pripremana isključivo od namirnica koje su se upotrebljavale u to vrijeme, a koje su pronađene u arheološkim istraživanjima. Kako u to vrijeme nije bilo krumpira, poslužili smo pečene jabuke, te začinjavali samo biljem koje je bilo poznato u to vrijeme. Slastice smo zaslađivali medom, jer je to bio jedini poznati zaslađivač. Kuhalo se uglavnom u kotlićima, peklo u glinenim posudama i na kamenu. Svi ovi recepti mogu se danas malo osuvremeniti s dodatkom današnjih začina i sve to staviti u ugostiteljku ponudu svojih restorana - naglasio je kuhar Branko Ognjenović te pozvao sve na degustaciju.

Rekonstrukcijom nekadašnjih prehrambenih navika halštatske zajednice pronađenim u željeznodobnim grobovima dobili su se podaci da su prehrambene navike temeljile na žitaricama, voću, životinjama i ostalim namirnicama. Ognjenović je osmislio i pripremio 12 recepata:

  • Ječmena kaša s mesom, koprivama i vlascem
  • Pogačice od integralnog brašna sa i bez raži, koprivama i vlascem
  • Kaša od boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom
  • Peka sa svinjetinom i jabukama
  • Pšenica s lješnjacima i medom
  • Proso s pečenim jabukama i medom
  • Jetrica s vlascem i pečenim jabukama
  • Komadići svinjskog filea s jabukama
  • Kruh
  • Namaz od leće sa slaninom i vlascem
  • Ječmena kaša s dimljenom pastrvom
  • Divljač u kotliću s bobom i koprivama

Pripremne radnje u kuhinji uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama pronađenih materijala te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Hrana je kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena.

Vlasnicima i predstavnicima ugostiteljskih objekata iz krčme Zlatni Lug, krčme Stari fenjeri, restorana Shhhuma te restorana Schön blick koji su pokazali interes uvrštavanja pojedinih prezentiranih jela u svoju ugostiteljsku ponudu Turistička zajednica Požeško-slavonske županije dodijelila je po tri posebno obrađena kamena za pečenje izrađene prema primjeru tada korištenog posuđa.