Petak, 22 Rujan 2023 08:25

Uz 150 godina zgrade HNK-a u Varaždinu nova marka Hrvatske pošte

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

ZAGREB – Hrvatska pošta pustila je u optjecaj danas, 22. rujna 2023. novu prigodnu poštansku marku s motivom zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu koja ove godine obilježava 150 godina od otvorenja. Autor prigodne marke je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a marka je tiskana u 30.000 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Tekst pratećeg letka napisala je Senka Bulić, intendantica Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu.

MARKA HNK VarazdinProteklo je već 150 godina od otvorenja zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu. Već tada je Varaždin postavio kazalište kao snažnu instituciju kulture u cilju izgradnje svog statusa jakoga kulturnog središta. Zgrada – pravi arhitektonski biser i prepoznatljivo zaštitno lice grada Varaždina – sagrađena je kao prvi samostalni projekt važnoga austrijskog arhitekta europske karijere Hermanna Helmera (Hamburg, 13. srpnja 1849. – Beč, 2. travnja 1919.). Uz arhitekta Ferdinanda Fellnera bio je vlasnik tvrtke Fellner undHelmer u Beču koja je projektirala brojne kazališne zgrade, koncertne dvorane, dvorce i palače. Kazalište je od otvorenja više puta obnavljano i rekonstruirano čime je osigurana dugotrajnost po najvišim standardima spomeničke zaštite i mogućnost korištenja svih prostora za velike umjetničke kreacije.

Kazališni život Varaždina važan je dio kontinuiteta hrvatske kazališne tradicije. HNK Varaždin danas, kao nacionalna kulturna institucija, svojom repertoarnom koncepcijom, vrednovanjem baštine i poticanjem suvremenoga scenskog istraživanja realizira projekte visoke umjetničke razine i tako nastavlja ideje svojih osnivača o važnosti kazališta za grad. Kazalište nudi impresivno izvedbeno okruženje, a svoju programsku važnost osigurava promicanjem kriterija otvorenosti i kreativnosti čime stalno povećava svoj utjecaj u gradu, regiji i državi.

HNK Varaždin je od osnutka osim stvaralačkog mjesta i prostor u kojem se ljudi povezuju, stvaraju odnos prema svojoj baštini i suvremenosti. Entuzijazam kojim je kazalište sagrađeno traje i danas – kroz uzbudljiv kazališni repertoar.