Četvrtak, 03 Kolovoz 2023 18:13

Zapravo je povrće a nama najpoznatije slatko voće, danas obilježava svoj Međunarodni dan lubenice

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

BOGATA VITAMINIMA I MINERALIMA A SIROMAŠNA KALORIJAMA I ODLIČNO OSVJEŽAVA - 

Iako je mnogi vole i zamišljaju kao odlično slatko voće posebnog okusa, ljubenica je zapravo povrće iz porodice tikava koja je bila poznata još u vrijeme Egipta prije 5.000 godina. Uzgajali su je stari Egipćani a njeno sjeme postepeno se širilo iz Egipta cijelim tada poznatim svijetom. Danas se i nakon mnogih križanja uzgaja uglavnom u područjima gdje ima plodnog tla i dosta sunčanih dana. Da sazori lubenica treba 85 do 100 sunčanih dana, a poneke vrste i 130 sunčanih dana.

Upravo danas 3. kolovoza se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan lubenica poznate i po drugim nazivima. Lubenica je prirodni antioksidans, koji svojim visokim udjelom vode (oko 92 %) i minerala čisti toksine iz organizma. Vrlo je sočna i bogata je vitaminom C, vitaminom A, kalijem i magnezijem, dok istovremeno sadrži vrlo malo kalorija, svega 30 kcal na 100 grama. Odličan je izvor likopena, pigmenta koji lubenici daje karakterističnu rozo-crvenu boju, te pruža snažnu antioksidativnu zaštitu. Visoka razina likopena štiti stanice od oštećenja i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Također poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju nakupljanje viška masnoće. Lubenice doprinose sniženju krvnog tlaka i utječe na zdravlje i hidratizaciju kože, a podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju. Koštice i kora lubenice je jestiva, u Aziji se lubenice kisele, a Japanci uzgajaju kvadratne oblike lubenica prvenstveno radi lakšeg skladištenja.
Lubenica je neprocjenjivo osvježavajuća namirnica za tople dane. Njezina sposobnost da utaži žeđ u vrućim ljetnim danima nesumnjivo je neusporediva.

U povijesti su lubenice postavile neke impresivne rekorde, a poznato je da je najteža lubenica ikada uzgojena težila čak 159 kilograma, a Chris Kent iz SAD-a je postigao to postignuće 2013. godine.