Nedjelja, 21 Svibanj 2023 10:14

Na 7. Festivalu slanine i vina "Slanvin Kaptol" slaninsku ružu peklo 25 ekipa, a najbolji iz KUD-a "Berda"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KAPTOL - Udruga Požeški čuvari baštine u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola i tjednikom Kronika požeško-slavonska uz pokroviteljstvo općine Kaptol i TZ Zlatni Papuk organizirali su još jednu u nizu gastro, etno i eno manifestaciju na prostoru Požeštine. Održan je 7. „Festival slanine i vina Slanvin 2023.“ u Kaptolu, ove godine također međunarodno natjecanje, jer su „slaninsku ružu“ pripremale dvije ekipe iz Mađarske. Ukupno se odazvalo 25 ekipa majstora u pečenju slanine a vrsni majstori i prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, došli su na ovo interesantno natjecanje, na kojemu su natjecatelji od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“, poseban gastro cvijet koji cijene mnogi. Organizator je za sve natjecatelje osigurao tablu slanine, ražanj i veliku vatru za pečenje. Tražilo se samo dobro i što pravilnije, okomito i vodoravno zarezivanje, te strpljivo i lagano pečenje samo na žaru vatre, da bi se u konačnosti dobila prekrasna „slaninska ruža“ gastro cvijet posebnog ukusa, upravo za sladokusce.

IMG 0308- Cilj ove, sada tradicionalne gastro manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. 7. Festival je okupio ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Nakon dobre i slasne pečene slanine brojni posjetitelji na izbor su imali kušanje ali i sudjelovanje u ocjenjivanju ponajboljih vina, sa 16. Županijskog i Međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina Vino-kap 2023., ukupno 20-tak bačvica špnajboljih vina – istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska i predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine.

Na ocjenjivanje je pristiglo 25 odlično pripremljenih "slaninskih ruža", jer ove godine su sve ekipe uspjele pripremiti i ispeći svoju "slaninsku ružu" u okviru zadanog vremena. Jedna ekipa je imala havariju, jer im je u tijeku pečenja izgorio štap pa je njihova "slaninska ruža" skoro završila u vatri, no nije bačena, odmah su pripremili novi ražanja i uspješno završili natjecanje, na kraju osvojili i 3. mjesto. Ovo samo govori da to i nije baš tako lako ispeći slaninu i dobiti pobjednički slaninski cvijet.IMG 0303

Nagradu za umjetnički dojam, najfotogeničniju "slaninsku ružu" osvojila je "slaninska ruža" pod brojem 16. koju je pripremila brojna Ekipa Gorana Tomića iz Golog Brda i njegovog prijatelja Domagoja Čakalića iz Češljakovaca..

Prvo mjesto jedinstvenom ocjenom svih četiri člana žirija, pod vodstvom načelnika općine Mile Pavičića, odnijela je slaninska ruža ekipe pod brojem 7, iza kojega je bili Ekipa KUD-a "Berda" iz Brestovca. Drugo mjesto osvojila je "slaninska ruža" pod brojem 6, vrlo brojne Ekipe iz KUD-a "Ivo Čakalić" iz Kaptola koja je uredila i svoj štand u tradicionalnom stilu baštine kaptolačkog kraja. Treće mjesto osvojila je "slaninska ruža" pod brojem 9. mješovite ekipe natjecatelja iz Pakraca i Požege, a glavni majstor za slaninsku ružu bio je Mato Petrišić. On je na prvom Slanvinu bio pobjednik, nakon dvije godine drugi, a sada i treće mjesto - što ga stavlja na listu dokazanih majstora pečenja "slaninske ruže".

IMG 0404Nagrade su uručili načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i grafička urednica tjednika Kronika Lana Protić Malbašić a svi su nagrađeni poklon paketima butelja Kutjeva d.d. i Vinum Academicum, plaketama na oslikanim stolnim daskama i nagradama Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna i Požeških čuvara baštine.

Sve natjecatelje je za vrijeme pečenja bodrio je načelnik općine Mile Pavičić ispred pokrovitelja manifestacije, predsjednik Vino-kapa Ferdinand Novak, direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić te Predsjednik Požeških čuvara baštine Vladimir Protić, koji su pozdravili sve posjetitelje i na kraju uručili nagrade najboljim vinarima ali i najboljim majstorima pečenja "slaninske ruže".

I ove godine održan je „Slanvin etno sajam“ na kojemu su svoje proizvode izložili, od OPG-a proizvođača hrane do obrtnika, malih poduzetnika, kućne radinosti iz tri slavonske županije. Ove godine bilo je dosta sadržaja i za najmlađe jer je gost bio i Luna park iz Osijeka. Od popodnevnog početka i ova gastro manifestaciju otišla je i u večernje sate koje je popratilo lijepo i sunčano vrijeme.IMG 0450