Srijeda, 22 Ožujak 2023 14:15

Šareni danji leptiri na poštanskim markama

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Noveprigodne marke iz serije „Hrvatska fauna“ -

 – Hrvatska pošta pustila je u optjecaj 22. ožujka 2023. tri nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatska fauna“. Ove su godine motivi na poštanskim markama danji leptiri – močvarna riđa, južni lastin rep i topolnjak.Autorica maraka je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba. Naklada maraka iznosi 30 000 primjeraka u arcima od 20 maraka, 1000 primjeraka u karnetima od 10 maraka te je otisnuto 400 maksimum-karata. Naklada se odnosi na svaki motiv pojedinačno. Vrijednost svake marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Prateći tekst za letak uz prigodne marke napisalesudr.sc. Iva Mihoci i dr.sc. Martina Šašić Kljajo, muzejske savjetnice u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju.

Marka Juzni lastin rep

 

Južni lastin rep

Južni lastin rep(Papilioalexanor) jedan je od najkarizmatičnijih danjih leptira Hrvatske. Vrsta je jedna od sedam lako prepoznatljivih i velikih danjih leptira iz porodice lastinrepaca (Papilionidae) u Hrvatskoj, raspona krila imaga od 55 do 70 mm i ženki koje su u pravilu veće od mužjaka.Imago se lako raspoznaje po dvije gotovo okomite linije središnjeg dijela prednje strane krila. Stvarna rasprostranjenost vrste u Hrvatskoj desetljećima je bila nepoznata i neistražena te je do nedavnih sustavnih višegodišnjih istraživanja smatrana iznimno rijetkom i poznatom samo s nekoliko povijesnih lokaliteta u Istri, na Krku i Dalmaciji. Južni lastin rep rijetko se viđa i zbog udaljenih i nepristupačnih staništa na strmim stjenovitim vapnenačkim padinama i južno eksponiranim liticama. Danas je poznato da je vrsta rasprostranjena na više lokaliteta u Dalmaciji, južnije od Splita, gdje se leptir može vidjeti u letu uz stijene i uz vunenasti osjak (Cirsiumeriophorum) iptičju grahoricu (Viciacracca).

 

Marka Močvarna riđa

 

Močvarna riđa

Močvarna riđa (Euphydryasaurinia) jedna je od najprepoznatljivijih vrsta iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Dobila je ime prema tipu staništa na kojem najčešće boravi, a to su vlažne livade. U Hrvatskoj su poznata dva ekološka tipa vrste – populacije koje nastanjuju vlažne travnjake kontinentalne regije te populacije suhih travnjaka alpske i mediteranske regije Hrvatske. U kontinentalnoj regiji populacije su obično izolirane s fragmentiranim pogodnim staništima. Uništavanje takvih manjih vlažnih staništa i promjene u vodnom režimu najizraženija su prijetnja u kontinentalnom području koja može dovesti do lokalnog izumiranja vrste. Močvarna riđa zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode u kategoriji strogo zaštićene zavičajne divlje svojte u cilju očuvanja na 26 područja Ekološke mreže Republike Hrvatske.

 

 

Marka Topolnjak

 

Topolnjak

Topolnjak(Limenitispopuli, Linnaeus, 1758) danji je leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae) nezaboravne ljepote krila i zadivljujućih staništa na kojima obitava. Staništa vrste su svijetle bjelogorične i miješane šume u kojima rastu biljke hraniteljice gusjenice, jasika topola (Populustremula) i crna topola (Populusnigra). Topolnjak je vrsta ograničenih nalaza u Hrvatskoj i to uglavnom sa šumskih područja u kontinentalnom (Hrvatsko zagorje, Podravina i Slavonija) i gorskom području (Žumberak – Samoborskogorje, Gorski kotar i nekoliko nalaza u Lici s ličke Plješivice i Velebita).

Veličinom imaga od 70 do 80 mm topolnjak pripada među naše najveće danje leptire prepoznatljive tamno smeđe boje gornje strane krila, manjim bijelim područjima na prednjim krilima te specifičnim šarama u bijeloj, crvenkasto-smeđoj i sivkasto-plavoj boji donje strane krila.