Nedjelja, 19 Ožujak 2023 11:32

Svim očevima čestitamo "Dan očeva" koji se tradicionalno obilježava 19. ožujka na blagdan sv. Josipa

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Iako je majčin dan puno rašireniji i poznatiji dan, svake godine obilježava se i Dan očeva. Taj dan u nekim zemljama slavi se u nekom drugom terminu, a u Hrvatskoj je to 19. ožujka uz blagdan svetog Josipa -

Dan očeva ili Očev dan slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. U 52 zemlje svijeta obilježava se u lipnju, a Talijani, Portugalci, Španjolci i Hrvati ga obilježavaju i slave 19. ožujka, na dan sv. Josipa, Isusova oca.  U Njemačkoj se slavi točno 40 dana nakon Uskrsa. Psiholozi se slažu da je uloga tate važna kao i ona mamina. Psiholozi također savjetuju oce da rade s djecom dvije aktivnosti kako bi unaprijedili svoj odnos s djetetom, a to su da rade zajedno i da njeguju bliskost.

Prvi je Dan očeva održan još daleke 1908. u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Jedna kći koja je ostala bez oca u toj katastrofi zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve njih. Ubrzo se proslava proširila i po drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, a nije dugo trebalo da se proširi i na cijeli svijet.

Pronađeni stari zapis govori da se Dan očeva obilježavao i slavio još u starom Babilonu prije 4.000 godina. Pronađena je glinena pločica kojom dječak Elmes čestita svom ocu Dan očeva i želi mu dobro zdravlje i dug život.

Dan očeva je dan koji je posvećen u čast svakog oca i kao takav slavi očinstvo i utjecaj i položaj očeva u današnjem društvu. Dan očeva je dan kada se zahvaljujemo našim očevima na svemu što su učinili za nas i kada ih možda i iznenadimo ponekim poklonom.

Veoma je bitno obilježavati i slaviti dane koji su rezervirani za naše roditelje, jer upravo je to jedan od načina kako im možemo dati do znanja da smo zahvalni na njihovoj žrtvi, odricanju i ostalim stvarima. I dok se kod nas u Hrvatskoj navedeni dan više slavi privatno u krugu najbliže obitelji, razne zemlje organiziraju masovna slavlja i proslave kako bi se pokazalo svim očevima, osobito onim samohranima kako su i oni bitni u današnjem svijetu.