Nedjelja, 29 Siječanj 2023 11:04

Filatelističko izdanje s motivima Vatrenih u službenim dresovima i dočeka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića 2022.

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Novi prigodni poštanski blok u čast uspjeha Vatrenih -

– Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 31. siječnja 2023. prigodni poštanski blokpovodom osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru održanom krajem prošle godine.Tri poštanske marke prikazuju hrvatsku nogometnu reprezentaciju u službenim dresovima te njezin doček na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Autorica bloka je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, prema fotografijama Drage Sopte, službenoga fotografa Hrvatskoga nogometnog saveza. Blok je otisnut u 30.000 primjeraka, a nominalna vrijednost svake marke u bloku iznosi 1,14 eura. Hrvatska pošta izdalaje i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

FDC VATRENI

Hrvatska nogometna reprezentacija u šest od mogućih sedam nastupa na svjetskim prvenstvima već je tri puta osvojila medalju. Vatreni su 1998. u Francuskoj osvojili brončanu, a u Rusiji prije četiri godine srebrnu medalju. Od spomenutog Svjetskog prvenstva 1998. do danas samo su Njemačka i Francuska osvojile više medalja od Hrvatske. Veličinu uspjeha naših nogometaša najbolje ilustrira podatak da uz hrvatsku nogometnu reprezentaciju još je samo sedam reprezentacija osvojilo tri ili više medalja na svjetskim prvenstvima.

Još jedan povijesni nogometni uspjeh proslavili su desetci tisuća navijača koji su dočekali Vatrene na Trgu bana Josipa Jelačića i ponovili atmosferu i slavlje iz ljeta 2018. godine. Hrvatska pošta i tada je izdala prigodnu poštansku marku kojom je ovjekovječen uspjeh naše reprezentacije u Rusiji.