Petak, 28 Lipanj 2013 12:19

Pronađen 28 stoljeća stari grob i tri konjske opreme

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ARHEOLOŠKI LOKALITET IZ STARIJEG ŽELJEZNOG DOBA IZNAD KAPTOLA  -

 

KAPTOL - Kada arheolozi taman pomisle da ih nalazište iz starijeg željeznog doba iznad Kaptola, jedno od najvećih centara tadašnje Europe, više ne može iznenaditi ispostavi se da baš i nije tako. - Našli smo jedan fantastičan ratnički grob s najljepšom arhitekturom koju smo do sada vidjeli na ovom lokalitetu. KAPTOL ARHEOLOSKOd kada ovdje kopamo, a to je 13 godina, ovako očuvanu grobnu arhitekturu s početka 7. stoljeća prije Krista još nismo pronašli. U njoj je očito sahranjen jedan od vrhunskih pripadnika ratničkog staleža vladajuće klase – objašnjava dr. sci. Hrvoje Potrebica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

KAPTOL ARHEOLOSKAVeličina grobne komore je 3x3 metra. Napravljena je vrlo kvalitetno, može se reći da je to školski primjer kakvog u Hrvatskoj do sada nismo imali. Riječ je o savršenom. U pokojnikovu grobu nađena su čak tri kompleta konjske opreme što također do sada nije zabilježeno na ovim prostorima. - To znači da je imao tri konja, a konj je u to doba predstavljao vrhunsku vrijednost i fantastično bogatstvo. Osim toga oprema za konja je bila od željeza koje je u to doba imalo vrijednost skoro kao zlato. U grobu smo za sada pronašli još dva koplja, nož i britvu, puno fine keramike te brončanu žensku ogrlicu s privjeskom – ističe dr. Potrebica.

Zagrebačkim arheolozima pridružili su se i njihovi slovenski kolege među kojima je bio i Borut Križ, jedan od najistaknutijih poznavatelja željeznog doba u Europi. –Kaptol je vrlo bitna karika za starije željezno doba i jedan od najvećih takvih centara u Europi. Svi ovi nalazi pronađeni u zadnjih desetak godina pokazuju da je ovdje živjela izuzetno jaka zajednica koja je utjecala i na istok, zapad i jug. Kolega Potrebica ovdje vrlo dobro radi i kada rezultati o Kaptolu budu objavljeni bit će to jedan europski bum – ističe slovenski arheolog Križ.   (a.t.)