Četvrtak, 22 Prosinac 2022 09:25

Slatka muzejska božićna priča i klecenbrot Mariele Kranjec

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Božić i kraj godine vrijeme je kada najviše mislimo jedni na druge. Požeške muzealke Ivana Domanović i Maja Žebčević Matić potaknute nedavnom donacijom vrijedne povijesne građe obitelji Kraljević za Povijesni odjeli posudbom više od tisuću obiteljskih fotografija za digitaliziranje u Klubu čitatelja vlastite prošlosti, imalesu poseban razlogprisjetiti se božićnih priča obitelji Kraljević začinjenih tradicionalnim slasticama.

DSC 0035Naime, prije nekoliko godina gospođa Vera Diklić, posljednja požeška Kraljevićka pripremila je za potrebe dokumentiranja umijeća priprave starih jela za Muzej u loncu, tradicionalni obiteljski božićni kolač – klecenbrot bez kojega je Božić u njihovoj velikojobitelji nezamisliv. Obzirom da nas je prošle godine u ovo vrijeme zauvijek napustila gospođa Vera, Muzej je gospodina Georgija Diklića u znak zahvale za odličnu dobrosusjedsku suradnju odlučio razveseliti muzejskim kalendarom i klecenbrotom po Verinoj recepturi u izvedbi vrsne požeške slastičarke Mariele Kranjec.

Malo tko zna da je Mariela Kranjec uz one već davno potvrđene slastičarske, svoje izvrsno poznavanje kulinarskih vještina potvrdila pripremajući jela iz Muzeja u loncu za ciklus emisija Poljoprivredne emisije „Slasno i strasno“, te šesnaest jela za potrebe interpretiranja nematerijalne kulturne baštine Požege i požeškog kraja u podrumu novootvorenog Interpretacijskog centra Požeška kuća.DSC 0053

Radost darivanja nije umanjena činjenicom da je pripremu ovog rijetkog božićnog kolača u domu Diklićevih ove je godine preuzela Sanda Kordovan, najstarija kći dokazujući tako da se običaji u ovoj obitelji itekako nasljeđuju.

Marielin i muzejski klecenbrot zajedno sa Sandinim radosno će podijeliti  četvero djece, devetero unučadi i troje praunučadi koji će se i ovoga Božića okupiti u obiteljskoj kući Diklićevih, slobodno možemo reći i malom muzeju na uglu Županijske i Trga Svetog Trojstva.