Nedjelja, 27 Studeni 2022 09:49

Čvarak fest u Baranji dobio i najboljeg ovogodišnjeg čvarak majstora za "baranjske tartufe"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KARANAC - Posljednje subote u studenom kao i svake godine, očekuje vas najmasniji, najslasniji festival u Baranji i to onaj posvećen ”baranjskim tartufima” – "čvarcima". U Karancu se tradicionalno, na sajamskoj livadi uz crkvu sv. Donata, održava najveći sajam domaćih proizvoda u regiji. Zimski vašar je idealan događaj koji nudi proizvode 70-tak lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, mahom baranjskih i slavonskih OPG-ovaca. 

Ovdje ste mogli obaviti nabavku i napuniti svoje police u špajzu za cijelu zimu. Poznati baranjski suhomesnati proizvodi kao kulen, slanina, kobasica, šunka, čvarci, mast, su bili na desetak štandova ali i vino, rakija, sokovi, sirevi, peciva, kolači, med, mljevena crvena paprika ljuta i slatka, pletene košare, drveni pribor za kuhinju, suveniri, antikviteti ali i još mnogo toga, pa čak i svinjskih polovica za obaviti svinjokolju kod svoje kuće i to po vrlo popularnoj cijeni od 22 kn za kilogram polovice. Obzirom na cijene kod nas u Požeštini od 20 kg za svinju žive vage, izgleda da ćemo ići u Baranju po svinjske polovice.

Uz Vašar možete kušati čobanac, grah iz glinenog ćupa, kotlovinu, pečene kobasice, šarana u rašljama i sve to ”zaliti” vrhunskim vinom a u organizaciji Vladimira Škrobe Baje, najpoznatijeg ugostitelja iz Karanca koji ima restoran čitave godine, a sada postavi i veliki šator za nekoliko stotina posjetitelja i ljubitelja baranjske hrane. Naravno da je bio za zabavu i tamburaški band uz obveznu harmoniku.

No, najveći razlog zašto svi dolaze u Karanac je i Čvarak fest i izbor najboljeg Čvarak majstora. U konkurenciji je sudjelovalo sedam ekipa i na kraju je proglašen i najbolji Čvarak majstor - ove godine Perica Kukić iz Baranje, domaći majstor dugačkih čvaraka. On je nakon proglašenja topio još jedan kazan slanine i napravio još jednu turu pobjedničkih čvaraka. Pravi majstor je i svoju kuhaču napravio od bajsa i pravi čvarke poput umjetnika.

Za naše čitatelje moramo naglasiti da su baranjski čvarci drugačiji od naših slavonskih. Oni nisu pravilni pravokutnici kao kod nas, nego su duguljasti, pobjednik je rezao slaninu na dužinu od 10 cm pa i duže, a u širinu tek 2 do 3 cm. Posjetitelji su već navikli na takve čvarke, no nisu se baš svi uspjeli omastiti, jer je cijena čvaraka bila 200 kn za kilogram, no svejedno bilo je puno ljubitelja čvaraka, da su ubrzo nestali svi čvarci, pa su se oni koji su ostali bez čvaraka zadovoljili ostalim suhomesnatim proizvodima za ponijeti kući.