Četvrtak, 10 Studeni 2022 12:32

Požega dobila svoj seizmograf a smješten je u OŠ Antuna Kanižlića

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA -  U gradu Požegi instaliran je prvi seizmograf, uređaj za mjerenje podrhtavanja tla i potresa, te je time Požega postala dio Hrvatske i Svjetske mreže seizmoloških mjernih postaja i cjelokupnih istraživanja i proučavanja potresa i podrhtavanja tla. Seizmograf marke RS4D Turnkey Outdoor je postavljen u požeškoj Osnovnoj školi Antuna Kanižlića postavljen je instrument za bilježenje podataka o podrhtavanju tla, seizmograf RS4D Turnkey Outdoor.  Seizmograf će omogućiti nastavnicima i učenicima pristup međunarodnim programima Globe i STEAM za bolje obrazovanje, posebno kroz nastavni predmet geografije, a svakako će povećati svijest učenika i građana o stalnoj opasnosti koja nam porijeti od potresa, kojih je i Hrvatska i okolne države svakao svjedoci. IMG 8654

Izgradnja mreže seizmoloških postaja Istočne Hrvatske provodi se u suradnji između Sveučilišta i Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Geofizičkog odsjeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku a sve kroz suradnju s gradovima i osnovnoškolskim ustanovama Istočne Hrvatske.

Projekt pšpostavljanja seizmografa u OŠ Antuna Kanižlića predstavila je nova ravnateljica škole Renata Marinić. O sufinanciranju projekta od strane grada Požega u iznosu od 8.000 kn govorila je pročelnica upravnog odjela za komunalne poslove i gospodarenje Andreja Menđel i izrazila zadovočljstvo što će i grad Požega imati seizmograf na svom području i postati dio mreže seizmoloških mjernih postaja.

O samom seizmografu, njegovim mogućnostima i što donosi školi i gradu Požegi govorio je izvanredni profesor dr. sc. Davorin Penava sa osječkog Građevinskog i arhitektonskog fakulteta:   - Svaki uređaj koji Grad u suradnji s nama nabavi, postaje dio mreže seizmoloških mjernih postaja i globalne mreže. Osnovna ideja potekla je od toga što je nakon velikih potresa u Zagrebu i Petrinji, uočeno je kako na ovom području ne postoje seizmografi koji bi zabilježili mogući potres. Kako bi se bolje upoznali s djelovanjem tih potresa na građevine, cilj nam je ujedno imati jednu dobru mrežu koja će bilježiti potresne valove kako bi mogli bolje projektirati građevine. Ujedno se i sa znanošću približavamo djeci za koje se nadamo da će jedan dan dobiti poziv i odabrati svoje zanimanje u smjeru seizmologije i građevinarstva. Ovaj uređaj nije velik, ali je vrlo snažan. On bilježi podrhtavanja koja su udaljena i 17 tisuća kilometara daleko, nedavno smo zabilježili jedan takav potres. Ugradi se na jedno samotno mjesto gdje ga nitko ne vidi i gdje ga nitko neće udariti nogom u prolasku. Mora biti na čvrstoj podlozi i što više u blizini tla. U sebi ima geofon i tri akcelerometra, oni bilježe vibracije vrlo niske snage. Također, bilježe kretanja učenika tijekom velikog i malog odmora, toga ima najviše. 

Trenutno imamo sedam seizmografa, cilj nam je imati 12 u konačnici. Oni su svi ostavljeni na udaljenosti od Osijeka koji je uzet kao središte. Cilj je zaštititi kulturnu baštinu, kao što je stradala u Petrinji iz vremena Austrougarske, smatramo da je vrlo važno čuvati tu baštinu. Tako da je dobro pripremiti se na ono što nas možda očekuje. Moderne građevine nisu osjetljive na potrese te jakosti, ali ove povijesne jesu, a one su naše naslijeđe i moramo ih čuvati.