Utorak, 18 Listopad 2022 12:36

Zlatna Slavonija: doživi kulturu kroz kazalište i bećarac

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Tražite li formulu za savršeno provedenu večer u Slavoniji, Slavonski KaFe u Požegi za svaku je preporuku, a sitno se broji i do otvorenja Muzeja bećarca u Pleternici

Spaja naoko nespojivo, otkriva nepoznato, oslobađa pozitivne emocije, potiče na akciju, intrigira, budi radoznalost, oplemenjuje i inspirira – kultura je turistička avantura, jedan od tri temeljna motiva dolaska gostiju u destinaciju, a kada je riječ o kulturnom turizmu Požeško-slavonska županija ima štošta za ponuditi.

Slavonski KaFe, novi IN događaj 

Ljubitelji dramske umjetnosti neće ga propustiti, povezuje slavonska kazališta, svake godine održat će se u drugom slavonskom gradu, natjecateljskog je karaktera - biraju se najbolja predstava po izboru publike te najbolja predstava, najbolji glumac i glumica po ocjeni stručnog povjerenstva.

Za prvi Festival slavonskih kazališta - ili skraćeno Slavonski KaFe – odabrana je Požega. U Gradskom kazalištu ovog prekrasnog baroknog grada svaku večer od 20 sati, sve do 22. listopada, predstavlja se jedno kazalište s najboljom predstavom iz svog prošlogodišnjeg repertoara.

DK Branko Mihaljević iz Osijeka u suradnji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice odabrao je predstavu „Anton Žic, baba i harmonika“, GK Požega sentimentalnu „Romancu o tri ljubavi“, GK Joza Ivakić iz Vinkovaca u suradnji s GK Gavella, GK Požega, CUK Bjelovar i Ludens teatrom „Tenu – kroniku raspada jedne ljepote“, HNK Osijek „Udovice“, a GK Virovitica „Alabamu“.

Slavonski KaFe FB post 940x788px 01

Bez bećarca u Slavoniji kao da niste ni bili

Nema tko nije čuo za bećarac. Ovaj tradicionalni veseli napjev nadaleko je proslavio Slavoniju, na UNESCO-voj je listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, a inovativni Pleterničani od njega su izgradili brend. I to doslovno! Bećarac je dobio svoj trg, a pred otvaranjem je i Muzej bećarca, suvremeni Interpretacijski centar koji sa susjednim multimedijalnim Interpretacijskim centrom Terra Panonica zaokružuje atraktivnu pleterničku priču.

Plodne slavonske njive, izorane brazde, zlatna pšenica, pokošene livade, a iznad svega pjesma, sve se to prema ideji projektanta Andrije Rusana isprepliće od Trga do Muzeja. Savršen spoj moderne arhitekture, suvremene tehnologije, nostalgične prošlosti i tradicije, koja se nigdje tako ne poštuje i ne čuva kao u Slavoniji.

Bećarac i ovaj kraj doživjet ćete svim čulima, a bez bećarca ne računa se da ste bili u Slavoniji.    

Za istinske ljubitelje kulturnog turizma

U Gradskom muzeju Požega doznat ćete sve o ljekarniku Pavlu Thalleru, autoru prvog „udžbenika“ kemije u Hrvatskoj iz 1757. Volite li sakralnu umjetnost posjetite Dijecezanski muzej Požeške biskupije i Riznicu požeške katedrale. U Muzeju grada Pakraca možete iskovati slavonski banovac, novac iz prve hrvatske kovnice novca sagrađene u 13. stoljeću, a u ovom gradu je i Muzej vojne i ratne povijesti. U Kutjevu ćete otkriti najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe, iz 1232., u susjednoj Velikoj Kuća je Panonskog mora, a želite li spojiti aktivni i kulturni turizam planinarskim stazama obiđite stare utvrđene gradove na obodu Papuka.

Logo TZ PSZ i HTZ