Petak, 16 Rujan 2022 12:51

Trodimenzionalni podaci pokazuju evoluciju antarktičke ozonske rupe 2022.

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) pomno prati razvoj ozonske rupe iznad Južnog pola. Od kraja kolovoza raste u veličini i postaje veća od Antarktike, koja je unutar prosječnog razvoja u ovo doba godine.

Ozonska rupa počinje se stvarati tijekom proljeća južne hemisfere od kolovoza do listopada, obično dostižući maksimum između sredine rujna i sredine listopada. Nastaje iznad Antarktika zbog specifičnih meteoroloških i kemijskih uvjeta koji postoje u regiji.

Znanstvenici CAMS-a pomno prate razvoj ozonske rupe od kraja kolovoza, na početku proljeća južne hemisfere. Podaci iz CAMS-a otkrivaju da su parametri koji se obično koriste za praćenje razvoja ozonske rupe unutar prosječnog raspona, u usporedbi s posljednja četiri desetljeća, od početka rujna i trenutno slijede očekivanu evoluciju. Međutim, znanstvenici će pomno pratiti njezin razvoj nakon vrlo velikih i iznimno postojanih ozonskih rupa 2020. i 2021., kada je stratosferski polarni vrtlog bio posebno jak.

Vincent-Henri Peuch, direktor Copernicus službe za nadzor atmosfere, komentira: „Antarktička ozonska rupa 2022. počela se razvijati krajem kolovoza i do sada je pratila slične trendove iz prošlog desetljeća u pogledu površine, minimalnog ukupnog stupca, deficita mase i minimalne temperature.”

“Prema našim podacima s početka rujna, veličina ozonske rupe je u granicama prosjeka. Međutim, pozorno ćemo promatrati u sljedećih nekoliko tjedana jer su ozonske rupe 2020. i 2021. tek kasnije počele postajati iznimne,” dodaje.

Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača

Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača Ujedinjenih naroda, 16. rujna, naglašava kako su Montrealski protokol i njegovi naknadni amandmani pomogli smanjiti utjecaj ljudskih aktivnosti na osjetljivi sloj ozona koji štiti naš planet od štetnog izlaganja ultraljubičastom (UV) zračenju.

Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje Europske unije, podupire međunarodne napore za očuvanje ozonskog omotača svojim stalnim praćenjem i pružanjem podataka o njegovom trenutnom stanju u ovoj godini 35. godišnjice potpisivanja Montrealskog protokola.

CAMS je vodeći pružatelj podataka o ozonu, kao i informacija o kvaliteti zraka, stakleničkim plinovima i utjecaju na klimu iz niza senzora, koji su besplatno dostupni širom svijeta putem Atmosphere Data Store (ADS). Kombinacijom satelitskih i in-situ promatranja s detaljnim numeričkim modelima atmosfere, znanstvenici mogu točno pratiti stvaranje, razvoj i zatvaranje ozonske rupe tijekom sezone 2022.

https://sites.ecmwf.int/data/cams/ozone_monitoring/animations/ozone_hole_3d_2022_v07.mp4

 

Medij

https://sites.ecmwf.int/data/cams/ozone_monitoring/animations/ozone_hole_3d_2022_v07.mp4