Petak, 02 Rujan 2022 14:34

Pobjednici 26. Požeške Fišijade Zvonimir Fekete iz Viljeva i Boris Loredan iz Petrijevaca

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

25. FIŠIJADA U POŽEGI NAKON DVOGODIŠNJE KORONA STANKE OKUPILA 58 MAJSTORA KOTLIĆA - 

POŽEGA – Park kraj rijeke Orljave ponovno je bio središte događanja u Požegi, jer se održavala 26. Fišijada u Požegi, koju su Požežani jedva dočekali nakon dvogodišnje stanke zbog korona pandemije. Okupilo se 58 majstora fiš paprikaša iz cijele Slavonije i Baranje, ali i nekoliko pobjednika već poznatih fišijada diljem Slavonije. Lijep i prekrasan dan u Park kraj Orljave privukao je i nekoliko tisuća Požežana i brojnih njihovih gostiju, koji su došli na Festival Zlatne žice Slavonije.

Požešku Fišijadu punih 26 godina organizira Turistička zajednica grada Požege uz pokroviteljstvo grada Požege. Ovogodišnju fišijadu otvorio je požeški dogradonačelnik Borislav Miličević, poželjevši zajedno s zamjenikom županice Ferdinandom Troha i direktoricom TZ Mirnom Šimunović Svoboda uspjeh u kuhanju, dobru zabavu prije svega, a najbolji neka pobjede. Svi natjecatelji su dobili 4 kilograma šarana, osigurana su im potrebna drva, voda i pregača s logotipom Fišijade za glavnog majstora fiš paprikaša u ekipi. Startalo se sa pripremom ribe, začina i kuhanjem u 11 sati, a gotove fiševe organizator je kupio od 13 sati. Uz odličnu glazbu TS De Gotho dobru ugostiteljsku ponudu pripremili su iz Krčme Zlatni lug sa 1.500 šarana na rašljama, fiš papfrikaša i pečene ribe. Ove godfine nitko iz Parka kraj Orljave nije mogao ostati gladan, bilo je ribe za sve. Nagradnu igru, lovljenje šarana golim rukama u bazenu, ponovno je organizator pripremio u postavljenom bazenu, a pobjednici su uz ulovljenog šarana, prigodne nagrade organizatora dobili i statuu Marinka, legendarnog ribolovca rukama, koji je sudjelovao godinama i često pobjeđivao, pa je cijela igra i dobila naziv po njegovom imenu. Najbolji je bio onaj koji prvi ulovi šarana, a ove godine to je bio Vladimir, drugi je bio Borna i treće mjesto je osvojila Vanesa, koja je prije par godina bila i pobjednica lova na šarana golim rukama.

Pobjeda ove 26. Fišijade u Požegi i veliki pehar otišao je u ruke kuhara pod rednim brojem 39, Zvonimir Fekete iz Viljeva. Samo jedan bod manje, osvojio je drugo mjesto, Boris Loredan iz Petrijevaca a treće mjesto osvojio je Željko Turalija iz Valpova.

Nagrade i pehare najboljima uručili su direktorica TZ Mirna Šimunović Svoboda i zamjenik gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević. Sve je to odlično i nadahnuto vodio Boris Benčić. U nastavku je slijedilo dobro druženje i veselje uz natjecateljske fiš paprikaše i šarana na rašljama Zlatnog luga.