Utorak, 04 Lipanj 2013 10:07

Gero oduševio i publiku i žiri

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

21. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA -

POŽEGA - Tajvanska filmska minijatura "Bloody" osvojila je ovogodišnji 'grand prix' Međunarodnog festivala jednominutnog filma kojemu je Požega domaćinom punu dvadeset i jednu godinu. Zlatna plaketa pripala je sjajnom poljskom dokumentarcu "The most precious in lifetime" koji je uspješno sažeo najbolju tradiciju poljske filmske škole, ovogodišnjeg partnera festivala.DSC 2541

 - To je čvrsta priča jer morate izraziti i emocije i sve ono što je tipično za dugi film u samo 60 sekundi. To je uistinu izazov. Imamo u Poljskoj sličan festival, no znatno mlađi od vašeg i tamo njegujemo upravo ovakvu kratku autorsku formu. Zato smo i ove godine u Požegi predstavili desetak jednominutnih ostvarenja i to u konkurenciji - ističe Mikhael Sottisyak iz Poljske koja je ove godine i zemlja partner festivala u Požegi.

Ruska animacija u uratku Denisa Sycheva "Up and down" nagrađena je plaketom svjetske filmske organizacije – UNICA koja promiče ravnopravnost među narodima i nove filmske forme.DSC 2546

Domaćem autoru Hrvoju Podobniku Geri - zasluženo dvije nagrade, i to treća nagrada međunarodnog žirija i nagrada publike koju je osvojio sa filmom „Bez računa se ne računa“. - Ne znam koju bih nagradu  izdvojio, koja mi je uopće draža. Možda ova publike jer sam za nju zapravo i do sada snimao i radio filmove - podsjeća autor legendarnog trash filma 'Čik Boris'.

Nagradu za najbolji film mladog autora dobio je Petar Starčević za film „Put do filma za 80 dana“.

DSC 2571Dok je trajalo brojanje glasova publike u zaista prepunom požeškom Gradskom kazalištu nazočni su pogledali dva humoristična filma „Mucica“ Alde Tardozzija i “Teleport Zovko” Predraga Ličine.

Da je jednominutna forma uistinu malo filmsko čudo, potvrđuje i 350 ostvarenja pristiglih na ovaj najstariji svjetski festival filmske minute. - Stižu i dalje. Jedva da smo zatvorili festival i nagradili autore, a već pristižu novi filmovi. I to iz više zemlja, sada je tu već oko 70 filmova i mi smo zapravo otvoreni za natječaj baš cijelu godinu. Zadovoljan sam i kvalitetom ovogodišnjih filmova kao i onih koji pristižu jer ovu filmsku formu potvrđuju kao uistinu pravi autorski izazov - kaže Željko Balog,DSC 2443 direktor festivala na koji je ove godine pristiglo više od 350 filmova iz čak 40 zemalja. Od novih po prvi puta su stigli filmovi iz Meksika, Maroka i  Egipta. Filmove će moći vidjeti i gledatelji u još desetak hrvatskih gradova a i posjetitelji motovunskog filmskog festivala ovog ljeta. 

Dakle popularnost ovog festivala je neupitna, a mjesto u njemu može dobiti i vaša kreativna minuta.