Nedjelja, 07 Kolovoz 2022 09:14

Nikad ovako kao danas nije ljeto u Zagrebu bilo bez domaćih i inozemnih gostiju

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Muzej vlakića Backo Mini Express - Nekoć jedan od najposjećenijih turističkih dragulja glavnog grada -

Posljednjih pet godina svog postojanja Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe, koja je 2019. godine postala Muzej vlakova, smješten u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici br. 4, bio je pravi turistički dragulj glavnog grada, ali i kontinentalne Hrvatske.

Globalna zainteresiranost za ovu malu zagrebačku oazu velike kreativnosti i ručnog rada, koja je iznjedrila impozantne brojke – muzejom danas vozi 150 kompozicija vlakova na više od 1.500 tračnica u 350 četvornih metara izlagačkog prostora, najvećeg te vrste u ovom dijelu Europe, bila je iznimno velika. Ono što je najbolje od svega – gosti su dolazili u svako doba godine, gotovo svakog dana. Kako domaći tako i inozemni turisti, bilo da su u stanom posjetu glavnom gradu Hrvatske, bilo na proputovanju.

dsc 0030 1024x576

 

Muzej su posjećivale brojne novinarske ekipe, među kojima redovito i one iz daleke Kine, Japana, Koreje, Australije, a priča o malim vlakovima iz male Hrvatske proširila se na veliko po svijetu. Sve je to dovelo i do toga da su mnoga poznata imena također posjetila maketu, među kojima je bio na primjer i Danac Michael Schønwandt, svjetski poznati dirigent.

No ovog ljeta priča je sasvim drugačija. Gotovo tragična – temelji čega su vidljivi u padu životnog optimizma koji je ljude udaljio od putovanja, ratnim zbivanjima u Ukrajini, koroni, rastućoj inflaciji i nesigurnoj gospodarskoj situaciji ...img 8181 smanjena

 

Backo Mini Express je planiran i realiziran kao projekt u kojemu svatko može pronaći svoj komadić radosti i sreće. U posljednjih pet godina mali i veliki građani Zagreba, gosti glavnog grada, među njima su bili i brojni domaći i strani turisti, s radošću su ga posjećivali, po nekad i po stotinu gostiju dnevno. Danas u Gundulićevoj br. 4 u prostoru najveće makete željeznice jugoistočne  Europe i našeg muzeja te brojke bilježimo na mjesečnoj bazi. Doista je jako loše ljeto, nikada kao do sada u našoj petogodišnjoj tradiciji postojanja. Domaćih gostiju gotovo da i nema, a inozemni gosti su rijetki. Stvar pogoršava i obnova zgrada u srcu grada uslijed potresa, pa je sve u prašini, građevinskim radovima, skelama – opisuje Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta pete najveće makete Europe – Muzeja vlakića Zagreb.

img 8185 smanjena 1024x683

 

Muzej vlakića Backo Mini Express bio je proteklih pet godina iznimno prepoznatljiv turistički proizvod ne samo Zagreba, nego i Hrvatske, prostor u kojega su odrasli i djeca s radošću "trošila" vrijeme gledajući zaljubljeno u vlakove, bez obzira što današnja tehnologija, internet, svijet pametnih telefona, te brojni gadgeti nude sasvim drugačiji način zabave. Muzej vlakića -  Backo Mini Express, po svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, spada među dvadeset najvećih u Europi. Plod je isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika makete te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod.

img 8199 smanjena 1024x683

 

Na žalost iz dana u dan zbog pada broja posjetitelja koji se osjete posljednjih godinu dana, u prvom redu zbog potresa, korone, ali i ostalih okolnosti koje su globalno zavladali svijetom, sve je izglednije gašenje Muzeja vlakića Backo Mini Express – izvorna hrvatska ideja pretočena u fenomenalni hrvatski turistički proizvod glavnog grada, ali i Hrvatske.