Četvrtak, 04 Kolovoz 2022 09:00

Sustavni videonadzor i električni dvokotači – temelj prometne sigurnosti i protupožarne zaštite

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Najveći problem cestovne sigurnosti i rizika požara je što oni koji namjerno krše propise i rade kaznena djela znaju da za to neće biti ni evidentirani niti kažnjeni. Rješenje je u sustavnom videonadzoru prometnica te požarno kritičnih lokacija -

autor: prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić

Masovno korištenje električnih romobila, koji su prije pet godina za sigurnost cestovnog prometa stigli kao “dar s neba”, jer smanjuju broj automobila i motocikala u prometu te svih negativnih sigurnosnih interakcija, posredno spasivši desetke života i stotine ozljeđivanja, a da pritom na njima i zbog njih nitko nije izgubio život (!), pokazuje da ih treba snažno poticati i promicati, a nikako sputavati i ograničavati, pogotovo bez stručnog utemeljenja, kako je napravljeno novim Zakonom o sigurnosti cestovnog prometa.

Bilo je to jasno i dosad, a tragičan požar kod Dubrovnika te aktualni kod Vodica i Šibenika potvrdili su da je većina požara ljeti na Jadranu podmetnuta (od neprijatelja Hrvatske, građevinske mafije, piromana/poremećenih osoba…)

Stoga bi MUP, u suradnji s lokalnim zajednicama i Civilnom zaštitom trebao formirati mobilne jedinice Hrvatske protupožarne straže na električnim terenskim biciklima, električnim i benzinskim terenskim motociklima i konjima, s najboljom nadzornom i informacijskom te osnovnom protupožarnom opremom, koji bi se koristili ovisno o terenu i sinergijski s dronovima.

Bilo bi to učinkovito sredstvo za otkrivanje piromana svih vrsta te sprječavanje i odvraćanje njihovih kriminalnih aktivnosti. Trošak njihovog ustroja i rada bio bi manji od pet posto od procijenjene izravne i neizravne požarne štete tijekom jedne ljetne sezone

Hrvatskoj ne fali prirodnih resursa niti ljudskih potencijala, ali, nažalost, na ključnim pozicijama fali pameti, odnosno stručnosti. To se može zaključiti nakon nedavnih izmjena Zakona o sigurnosti cestovnog prometa te nove serije podmetnutih požara s nesagledivim posljedicama, o kakvima se priča godinama. Naime, u jednom i drugom se slučaju uporno zaobilaze mjere koje bi mogle učinkovito riješiti probleme od vitalnih nacionalnih interesa.

MJERE ZA POBOLJŠANJE UČINKOVITOSTI I SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA

Umjesto kozmetičkih, neučinkovitih i štetnih mjera, rezultata negativne sinergije politike i struke, za povećanje učinkovitosti i sigurnosti cestovnog prometa treba se fokusirati na sljedećih pet mjera

1. Povećanje izvjesnosti kažnjavanja
2. Smanjenje broja domaćih automobila u prometu
3. Poticanje, umjesto penaliziranja kupnje sigurnih i ekoloških automobila
4. Odustajanje od izgradnje i zamjena najrizičnijih prometnih rješenja (brze ceste izvedbe 1+1 i raskrižja u istoj ravnini)
5. Uvođenje odredbe o ograničavanju snage automobila i privremene vozačke dozvole za mlade vozače

Povećanje izvjesnosti kažnjavanja

… najvažnija je mjera za povećanje sigurnosti cestovnog prometa. Više bi koristila od svih ostalih mjera zajedno. Dobro je poznato da većina neodgovornih vozača krše prometne propise jer znaju da neće biti kažnjeni te da većina naših vozača, čim prijeđu granicu vozi kulturnije

Problem je u policijskom nadzoru prometa i pravosuđu. Sva naše prometnice potrebno je premrežiti radarskim kamerama, koji bilježe najteže prekršaje: prekoračenje brzine, premali razmak, korištenje mobitela, nevezanost, prolaske kroz crveno svjetlo, pretjecanje preko pune linije, nezaustavljanje na pješačkom prijelazu.

To bi povećalo sigurnost od općeg kriminala i terorizma te bi pridonijela i zaštiti od potpaljivanja požara. Više vrijedi kazna od 250 kuna koja se naplati, nego od 25.000 kuna, koja se nikada neće naplatiti. Zbog toga je pogrešno što je kazna za neprilagodbu brzine uvjetima na prometnici, članak 51. stavak 1, povećava s 500 na 1000 kuna, kad se ona, u pravilu naplaćuje tek nakon nesreće.

Sve to izgleda kao alibi za redovito neprocesuiranje vozača koji brzinu ne prilagođuju uvjetima. Dovoljna je i kazna od 500 kuna (250 kuna za plaćanje u tri dana), ako se ona bude redovito naplaćivala.

Naime, kad ste čuli da je netko kažnjen što je najvećom brzinom od 50 km/h (odnosno 60 km/h po važećoj toleranciji policijskom mjerenja) prošao kroz raskrižje, gdje ima prednost prolaska, a trebao bi usporiti. Kad je netko kažnjen što brzinom od 60 km/h vozi gradom kad pada kiša?

Uz to bi trebalo ukinuti apsurdnu i štetnu toleranciju policijskom mjerenja od 10 km/h do 100 km/h (u pješačkoj je zoni to +33 posto, a u gradu +20 posto) i 10 posto iznad 100 km/h.

Policija trebala na sebe preuzeti odgovornost za otkrivanje i procesuiranje onih koji u vožnji koriste alkohol, stimulativna sredstva i za vožnju nedozvoljene lijekove. Nesreću koju je 29. srpnja kod Gospića izazvao teško alkoholizirani predstojnik ureda potpredsjednice Vlade, pričem je teško ozlijedio dijete i pobjegao s mjesta nesreće, pokazuje koliko je problem vozača koji su pod medicinskom terapijom precijenjen u usporedbi s vozačima koji voze teško alkoholizirani znajući da za to neće biti kažnjeni.

Smanjenje broja domaćih automobila u prometu

… najvažnija je mjera za povećanje učinkovitosti, smanjenje gužvi i povećanje sigurnosti prometa. U tom smislu bi trebalo uvesti mjeru smanjivanja i ukidanja prireza za osobe koje u gradu ne koriste automobil te postupno ukinuti povlašteni parking u gradu

A električni romobili, koji su prije pet godina masovno počeli stizati za naše prometnice, pridonijeli su smanjenju gužvi i povećanju sigurnosti. Električni romobil u prometu često znači automobil ili motocikl manje u prometu, te smanjenje broja rizičnih interakcija automobil-automobil, automobil-pješak, automobil-motocikl, motocikl-pješak.

Električni su romobili proteklih godina neizravno spasili desetke života i spriječili stotine ozljeđivanja, a da pritom na njima i zbog njih nitko nije izgubio život, niti je bio životno ugrožen.

U višestruko štetnoj mjeri obveznog nošenja kacige za električne romobile kao da su se spojile sve negativnosti prometne struke proteklih desetljeća.

Ne postoji niti jedno relevantno istraživanje da su kacige na romobilima sustavno korisne. Usto:

– demotivirat će mnoge da počnu koristiti to spretno i učinkovito prometno sredstvo te će uništiti zanimljiv i koristan biznis iznajmljivanja električnih romobila

– kaciga mase 1,4 do 1,8 kg na glavi romobiliste, koji stoji u uspravnom položaju, na vozilu visokog težišta i malih kotača smanjuje dinamičku stabilnost električnog romobila te u padu povećava izgled težeg udara

– romobilisti s kacigom stječu dodatno samopouzdanje te “gube identitet” (teško ih je prepoznati/identificirati) što će ih poticati na brzu vožnju

– kaciga na glavi romobiliste u padnoj situaciji opasnost je za pješake, a posebice djecu, a romobilisti, izazivajući dodatnu rotaciju tijela, povećava rizik udara glavom o tlo.

Poticanje, umjesto penaliziranja kupnje sigurnih i ekoloških automobila

Poreznu i osiguravateljsku politiku u cestovnom prometu treba usmjeriti na povećanje sigurnosti vožnje i poboljšanje ekologije, a osloboditi višestruko štetnog i politički uvjetovanog populizma. U tom smislu predlažemo:

– na nova vozila s 4 zvjezdice za sigurnost po EuroNCAP testu trošarinu treba smanjiti za 25 posto.

– na nova vozila s 5 zvjezdica za sigurnost po EuroNCAP testu trošarinu treba smanjiti za 50 posto.

– na nova vozila s 5 zvjezdica za sigurnost po EuroNCAP testu te sustavima trošarinu ukinuti

– povećati bonuse na autoosiguranja novih i sigurnih vozila, a uvesti maluse za stara i nesigurna

Odustajanje od izgradnje i zamjena najrizičnijih prometnih rješenja

Brze ceste izvedbe 1+1, s jednom voznom i jednom zaustavnom trakom, bez fizičkog odvajanja prometa iz nasuprotnih smjerova, kakve će biti pristupne ceste Pelješkom mostu i planirana cestovna poveznica s Dubrovnikom najopasnije i najpogibeljnije je cestovno prometno rješenje. Njim sa se vozi brzo gotovo kao autocestom, a nemaju bitne zaštitne elemente autoceste (fizičko odvajanje suprotnih prometnih tokova).

To je svojedobno pokazala polu-autocesta od Karlovca do Rijeke te Istarski ipsilon u početnoj fazi izgradnje, od Tunela Učka do Pazina. Takva rješenja treba izbjegavati, a ako nema prostora bolje je rješenje 2+0, dvije vozne trake bez zaustavne (kao na Kalmetini), ali uz smanjenu i nadziranu brzinu.

Sva frekventna raskrižja u jednoj razini treba raditi kao kružne tokove, a ako to nije moguće treba ih denivelirati.

Za vozače do navršene 24. godine

… treba uvesti :

– ograničenje snage motora automobila kojeg smiju voziti na 70 kW (95 KS) te

– privremenu vozačku dozvolu, koja bi vrijedila tri godine (u slučaju težih prekršaja bi se poništavala), a potom bi se izdavala trajna.

Te bi mjere bitno smanjile rizik nesreća koje izazivaju mladi vozači prvenstveno vozeći snažne automobile, dokazujući se drugima, često uz korištenje alkohola i opojnih sredstava, posebice u noćima vikenda.