Srijeda, 22 Lipanj 2022 10:10

Održan 15. Sajam antikviteta do sada najveći sa 50 izlagača iz cijele Slavonije i Baranje

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Nakon popuštanja pandemije korona virusa, uz pauzu održan je 15. Sajam antikviteta u Požegi, do sada najveći sa 50 izlagača iz cijele Slavonije i Baranje, svih pet slavonskih županija i Sisačko-moslavačke županije. Svakako na radost brojnih izlagača a još više Požežana i njihovih gostiju. Sajam antikviteta se vratio na najbolji način uz organizatore Udrugu Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska te pokroviteljstvom TZ grada Požege i Grad Požegu.

Ovogodišnji Sajam se održavao na Trgu sv. Trojstva i bio je sastavni dio još nekoliko priredbi, od Festivala kulena i vina u kojem,u je održana i 42. Požeška kulenijada, tradicionalni Ivanjski krijes, te za brojne posjetitelje koncerte Cecilije i TS Mejaši.

Naravno da su najbrojniji bili antikvari s Sajma antikviteta u Osijeku, koji je najveći u Hrvatskoj i na koji dolaze iz cijele zemlje i susjedstva. Dio njih iz Slavonije i Baranje redoviti su gosti na požeškom Sajmu antikviteta, dolaze već 8 godina u Požegu i svi ističu da vrlo rado dolaze u Požegu, jer je to gradić sa duhom i građanskim štihom. Posebno ističu da su Požežani dobro kupci, ali vrlo pažljivi u ophođenju s antikvitetima, žele informacije o porijeklu starih predmeta i zanima ih povijest antikviteta. Kad im oko zapne za nešto ni ne cjenkaju se puno.

Cilj ove manifestacije je vraćanje tradicije kakva je nekada bila zastupljena u staroj Požegi, a koje danas upravo kroz moderne sajmove antikviteta vraćaju gradovi poput Zagreba i Osijeka, gdje se tradicija sajmova antikviteta bilježi niz godina, pa do Splita, Rijeke, Poreča, Siska, Velike Gorice, Samobora i mnogih drugih. Nama najbliži Osječki sajam antikviteta uspješno egzistira 15-tak godina i odvija se svakog mjeseca. Sajmovi antikviteta su postali i nezaobilazna turistička atrakcija i gradovi s takvom vrstom manifestacije postavljaju se kao interesantne točke za turistički obilazak. Okupljaju veliki broj izlagača, kolekcionara, ljubitelja starina, koji mogu svoje predmete i kolekcije razmjenjivati i prodavati. Na području Požege djeluje nekoliko klubova, od filatelista, numizmatičara, oldtimera, do ostalih udruga koji se bave izradom rukotvorina, suvenira, ručnih radova, kojima ćemo također otvoriti prostor za njihov nastup. Ovakvi sajmovi privlače i veliki broj posjetitelja, iz samog grada ali i susjednih gradova, koji za sada nemaju takav oblik sajma antikviteta. Sve to govori u prilog da se Sajam antikviteta kao priredba organizira dva puta godišnje, te je postao tradicija u gradu Požegi.

 - Ovaj, 15. po redu Sajam antikviteta imao je rekordan broj, preko 50 izlagača na štandovima iz cijele Slavonije i Baranje. Svaki novi sajam donosi sve više domaćih proizvođača i izlagača. U početku je to bilo dosta stidljivo, pa smo imali više izlagača izvan naše županije, no sada se sve više odlučuju izložiti i predstaviti svoje proizvode obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvođački obrti, domaće radinosti i proizvođači suvenira, ili pak oni kojima je njihov hoby polako počeo donositi prihode i stvarati novu djelatnost. Ovakvi sajmovi postali su doslovno potreba, ali i omogućavanje mladim ljudima da svoje ideje pretvaraju u stvarnost i možda svoje buduće zanimanje i posao. Naravno da oni štandovi sa antikvitetima uvijek plijene najviše pažnje, a na štandovima se uvijek dosta kupuje, razmjenjuje i prodaje – kaže u ime organizatora sajma, Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska te dodaje da su stari Požežani sve više počeli izvlačiti iz škrinja svojih baka i predaka, ponuditi te stvari na otkup, posebno antikvarima koji dolaze iz Osijeka, s poznatog osječkog Sajma antikviteta.