Subota, 18 Lipanj 2022 10:35

Više od 1000 zvijezda već sjaji na UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi!

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Nacionalna i inkluzivna humanitarna utrka Mliječna staza održavat će se od 9. do 18. rujna, a razdoblje rane prijave (early bird) traje do 24. lipnja 2022. godine

 I ove godine UNICEF organizira tradicionalnu humanitarnu utrku Mliječna staza koja će od 9. do 18. rujna uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo, na tisućama staza okupljati sudionike svih dobi iz svih krajeva Hrvatske oko zajedničkog cilja – podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Samo 10 dana nakon početka prijava, za utrku je prijavljeno više od 1000 sudionika, a i ove godine utrku podržavaju brojni partneri, tvrtke i osobe iz javnog života.

Mentalno zdravlje jednako je važno kao i tjelesno zdravlje, no stigma ostaje snažna barijera. Zato se mnoga djeca i mnogi mladi povlače u sebe, a nitko ne bi trebao biti prepušten sam sebi kad se suočava s teškim situacijama. Svako dijete i mlada osoba, bez obzira gdje živi, ima pravo na podršku, zaštitu i brigu o mentalnom zdravlju, kako bi se mogli razvijati, napredovati i voditi ispunjen život. Odgovornost je odraslih ponuditi im podršku, razumijevanje i sigurnost te im pomoći da osjete da nisu sami. Uključite se u Mliječnu stazu i podržimo zajedno mentalno zdravlje djece i mladih u školama te pomozimo uklanjanju stigme i nerazumijevanja u našem društvu“, pozvala je sve UNICEF-ova ambasadorica Bojana Gregorić Vejzović.

UNICEF će Mliječnom stazom podržati HZJZ-ov standardizirani program mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika PoMoZi Da, koji se provodi uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, a sredstva prikupljena donacijama uložit će u:

  • Osposobljavanje učitelja, nastavnika i drugog stručnog osoblja u školama i đačkim domovima za prepoznavanje problema mentalnog zdravlja kod djece i mladih te pružanje psihološke prve pomoći i podrške
  • Osposobljavanje novih voditelja edukacija za učitelje, nastavnike i drugo stručno osoblje u školama, u cilju održavanja provedbe programa na cjelokupnom teritoriju Hrvatske
  • Unaprjeđivanje kompetencija voditelja u području pomoći djeci i mladima koji razmišljaju o suicidu
  • Razvoj edukacije s fokusom na nošenje djece i mladih s traumama

Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2022:  

  • za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika
  • direktne koristi imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola

Razgovor o mentalnom zdravlju prvi je korak u prevladavanju stigme. Svi moramo raditi na tome da prekinemo tišinu oko mentalnog zdravlja – otklanjati predrasude, podići pismenost o mentalnom zdravlju i osigurati da se čuju glasovi mladih. Zato mi je iznimno drago što i ove godine sudjelujem u UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi i ponosno ću ove godine nositi bedž zelene vrpce umjesto medalje tijekom, ali i nakon trajanja utrke, kako bih pomogla u osvještavanju o važnosti brige za mentalno zdravlje“, izjavila je UNICEF-ova ambasadorica Mirna Medaković Stepinac.

Zelena vrpca je simbol svijesti o mentalnom zdravlju, a ove godine, uz sudjelovanje, donaciju i trkaću majicu, očekuje sve sudionike u paketu Zlatna zvijezda, koji je do 24. lipnja 2022. dostupan  po posebnoj early bird cijeni.

„Već treću godinu zaredom se rado uključujem u UNICEF-ovu Mliječnu stazu jer zaista čini važnu razliku u životima najranjivijih. Mentalno zdravlje djece i mladih izuzetno je važna tema o kojoj je potrebno stalno progovarati, podržati i djecu i mlade, ali i odrasle kako bi im mogli pružiti onu početnu podršku koja je često ključna. Iz vlastitog iskustva mogu posvjedočiti koliko je važno znati da nisi sama kad trebaš pomoć, kad se osjećaš nesigurno ili kad ti je teško. Zato sam iznimno sretna što sudjelujem u Mliječnoj stazi i što mogu pozvati sve da se uključe i vrijeme koje posvete sebi u fizičkoj aktivnosti pretvore u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih“, poručila je paraolimpijka Nataša Sobočan.

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2022. odvijat  će se na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, od 9. do 18. rujna. Uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo, djeca, mladi, obitelji, trkači, udruge, klubovi i svi ostali građani, hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći će podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih te podržati poboljšanje brige za mentalno zdravlje djece i mladih u Hrvatskoj.