Banner 750x94 hgk

HGK Puls Banner 970x250px 01

Breadcrumbs

Subota, 21 Svibanj 2022 09:40

24. Hercegovačko silo u Velikoj uz sir iz mišine, pršut, slavonsku sarmu, i nezaobilazne gange i šijavicu

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

VELIKA - Jedva su dočekali Hercegovci našeg kraja, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, da se organizira Hercegovačko silo, zavičajna i tradicijska zabava i okupljanje naših stanovnika porijeklom iz Hercegovine, ali i njihovih prijatelja iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Okupilo se njih preko 300 u Svečanoj dvorani Avia u Velikoj u organizaciji Zavičajne udruge Herceg Stjepan. Pristigli su im i KUD Knešpolje iz Knežice u Hercegovini, obučeni u narodne nošnje tog kraja koji su izveli nekoliko pjesama i svakako nekoliko gangi u čemu su imali i podršku nekih starijih posjetitelja u dvorani.

Ponovno se kao organizator, predsjednik Udruge Herceg Stjepan Vlado Boban, pokazao odličnim jer je sve pripremio za odlično druženje i zabavu. Uz nezaobilazne uštipke, pršut i sir iz mišine iz starog kraja, nije zaboravio ni ono što Hercegovci u Slavoniji najviše vole, a to je sarma, a na kraju i obvezna pečena janjetina sa ražnja. Kako sada ima sve više Hercegovaca koji su ovdje postali vinogradari ili tu ljubav donijeli sa sobom, ponovno smo imali stotinjak vrlo kvalitetnih vina na degustaciji nakon večere, koja je postala tradicija, ali naravno sa sve više i više butelja vina.

 Bila je tu i glazbena skupina Andersoni sa solisticom Pamelom Ramljak.
Tijekom večeri održana je i bogata tombola sa puno vrijednih zgoditaka, a dio prihoda kao i prijašnjih godina namijenjen je Caritasu Požeške biskupije. Za cjelovečernju zabavu bila je zadužena solistica Pamela Ramljak koja je nastupala s bandom Andersoni.

Sve goste u dvorani, izražavajući zahvalnost što se konačno mogu okupljati i prirediti ovakva druženja, istakao je predsjednik udruge Vlado Boban, načelnik općine Velika Robert Hofman, koji je i pozvao sve na nekoliko manifestacija u Velikoj slijedeći vikend i županica Antonija Jozić, koja je i otvorila silo.

Za posebne zasluge i sve što su napravili za Zavičajnu udrugu Herceg Stjepan od samih početaka, Zahvalnice su dobili Branko Mihalj i Marinko Šarić. Nije moglo niti bez tradicionalne igre šijavice, koju vodi vječni zaljubljenik prof. dr. sc. Radoslav Galić, no vidljivo je da tu igru još znaju i razumiju oni stariji, koji su je u mladosti naučili.