Srijeda, 11 Svibanj 2022 09:59

Zaklada Adris nastavlja poticati izvrsnost i znanje u hrvatskome društvu

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Korlević: Unatoč nepovoljnim okolnostima s kojima se suočava društvo u cjelini pa tako i znanstvena zajednica, Zaklada Adris nastavlja svoj rad, uporna u promoviranju znanja, izvrsnosti i kreativnosti, koji su, posebno u ovim izazovnim vremenima, ključni za optimizam i poticanje pozitivnih promjena -

Rovinj/Zagreb - Na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća Zaklade Adris, najveće korporativne zaklade u ovom dijelu Europe, donesena je odluka o raspisivanju ovogodišnjeg natječaja. U ovom, šesnaestom po redu donacijskom ciklusu, koji će biti otvoren od četvrtka 12. svibnja do 13. lipnja 2022., moći će se prijaviti istaknuti projekti i pojedinci u dva programa Zaklade - Znanje i otkrića za potporu izvrsnim učenicima i studentima, znanstvenicima i inovatorima te znanstvenim i istraživačkim projektima te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, za potpore umjetničkom stvaralaštvu i umjetnicima, projektima zaštite prirode i očuvanja hrvatske izvornosti, uz donacije humanitarnim projektima.

Kako je na sjednici istaknuo Korado Korlević, predsjednik Uprave Zaklade Adris, ovaj je natječaj nastavak sustavnih napora i prepoznatljivog rada Zaklade Adris. „Unatoč nepovoljnim okolnostima s kojima se suočava društvo u cjelini pa tako i znanstvena zajednica, Zaklada Adris nastavlja svoj rad, uporna u promoviranju znanja, izvrsnosti i kreativnosti, koji su, posebno u ovim izazovnim vremenima, ključni za optimizam i poticanje pozitivnih promjena.“ Pritom je pozvao članove Zakladne uprave i vijeća da ustrajemo na zadržavanju visokih kriterija u odabiru projekata – izvrsnost, originalnost i znanstveni doprinos – po kojima su rad Zaklade i dosadašnji projekti prepoznatljivi u Hrvatskoj i svijetu. Ove će godine, u skladu s aktualnim temama i potrebama u društvu, posebna pozornost biti posvećena projektima u područjima proizvodnje hrane i energije.

Podsjetimo, Adris grupa za financiranje Zaklade godišnje izdvaja jedan posto dobiti iz poslovanja. Tijekom proteklih petnaest godina, dodijeljeno je više od 50 milijuna kuna za vrijedne projekte i istaknute pojedince. Posebno se ističu donacije bolnicama, kliničko-bolničkim centrima i institutima za važne znanstveno-istraživačke projekte iz područja medicinskih znanosti s ciljem unaprjeđenja i zaštite zdravlja te prevencije bolesti. Dodijeljeno je i više od 350 stipendija. Više o Zakladi Adris i istaknutim projektima koje je poduprla dostupno ovdje.

Rad Zaklade Adris je i u ovoj godini omogućen potporom dugogodišnjeg predsjednika Uprave Adris grupe i sadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora, mr. sc. Ante Vlahovića.

Kako bi se osigurala transparentnost i pravednost raspodjele sredstava Zaklade, i u ovom su natječajnom ciklusu prioriteti, uvjeti i načini dodjele sredstava za programe i stipendije detaljno propisani Pravilnikom Zaklade Adris koji se nalazi na službenim stranicama Zaklade.