Ponedjeljak, 09 Svibanj 2022 10:25

Najavljen bogat program “Festivala graševine 2022.”

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KUTJEVO - U Dvorcu grofa Turkovića u Kutjevu održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen „Festival graševine 2022.“. Na konferenciji su prisustvovali Ana Galić, privremena pročelnica JUO, ispred Grada Kutjeva, Anita Majstorović, voditeljica Turističke zajednice Grada Kutjeva, Krunoslav Sontaki, predsjednik udruge Kutjevački vinari, Marija Elena Nikolić, udruga Kutjevački vinari i Ivica Ribičić, savjetnik gradonačelnika Josipa Budimira.

279576195 1340938823049498 1753750667125817250 nOrganizatori Festivala su Turistička zajednica Grada Kutjeva u suradnji s udrugom Kutjevački vinari, a pokrovitelj je Grad Kutjevo.

Anita Majstorović i Krunoslav Sontaki predstavili su program Festivala.

- Nakon loše epidemiološke situacije posljednje dvije godine, ove godine organiziramo Festival graševine, u suradnji s Udrugom kutjevački vinari i pod pokroviteljstvom Grada Kutjeva. Nadamo se da će ove razne aktivnosti koje smo pripremili ove godine, privući veliki broj posjetitelja – rekla je Anita Majstorović.

Program započinje 20. svibnja 2022. u Restoranu Kutjevački podrum ocjenjivanjem vina sorte graševina, a sljedeći dan, 21. svibnja, održat će se Dani otvorenih podruma. 

- Naš program počinje ocjenjivanjem graševine s tri komisije na čelu s profesorom Maletićem. Očekujemo oko stotinjak uzoraka, dodjeljujemo medalje i šampionska odličja za svježa, odležana i predikatne graševine. Cilj ovog festivala je promocija graševine kao najvažnije hrvatske sorte, odnosno hrvatske nacionalne sorte koja se najviše sadi. Mi iz Udruge kutjevački vinari smo zamislili taj program da ne bude samo stručan, bit će i zabavan. Svi ljubitelji vina iz Hrvatske i drugih zemalja, mogu saznati na zabavan način što više o graševini. Nakon ocjenjivanja imat ćemo Dan otvorenih podruma, oko desetak vinarija će sudjelovati. Posjetitelji će moći putovati od vinarije do vinarije i uživati u kutjevačkom vinogorju. – rekao je Krunoslav Sontaki.

U petak, 3. lipnja, održat će se Izbor vinske kraljice u kinodvorani Kutjevo s početkom u 19 sati. Sve punoljetne djevojke koje su zainteresirane za sudjelovanje pozivaju se da se prijave do 15. svibnja na Javni poziv objavljen na linku.

Sljedećeg su dana organizirane radionice u dvorcu Kutjevo od 10 do 14 sati, a od 14 do 17 sati na istoj lokaciji organiziran je Salon ocjenjenih vina.

279415165 694870211851291 6408426132342445718 n- Organizirali smo radionice s vrhunskim moderatorima i sommelierima, tri su radionice. Jedna je „Pjenušci na bazi graševine“, po prvi puta u Hrvatskoj ćemo okupiti sve graševine Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, kako bi provjerili kvalitetu te baze za pjenušac. Druga radionica je odležane graševine s istaknutih položaja našeg vinogorja uz moderaciju Josipa Mesića s Veleučilišta u Požegi i Darka Lugarića, našeg poznatog sommeliera. Zadnju radionicu smo nazvali „Nacionalno blago“ jer smo iz arhive Slavonije i Hrvatskog Podunavlja izvukli ono najbolje, moderator je Željko Garmaz. Tu smo složili jedan impozantan niz graševina koje ćemo kušati u rezidenciji Dvorca Kutjevo, graševine će biti stare i do 70 godina. Nakon radionica, slijedi salon ocijenjenih vina, odnosno kušat ćemo sve graševine koje su stigle na ocjenjivanje. Stotinjak najboljih graševina u Hrvatskoj će posjetitelji moći kušati ovdje u Dvorcu Kutjevo. Nakon događanja u dvorcu, Festival se seli na Trg graševine gdje se nastavlja zabavni program.  – pojasnio je Sontaki.

Od 17 sati na Trgu graševine bit će postavljeni štandovi izlagača – od vinara, lokalnih proizvođača, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pa sve do izlagača rukotvorina. U istom terminu započet će aktivnost Vinski maraton, a sat vremena kasnije aktivnost za najmlađe – Dječja utrka traktora.

Prijave za maraton nalaze se linku, a za dječju utrku traktora dostupne su ovdje, i traju do 15. svibnja.

Ono bez čega niti jedna manifestacija nije potpuna je glazbeni dio programa Festivala graševine. Ove godine, po prvi put u Kutjevu, u goste dolazi velika glazbena zvijezda naših prostora – ŽELJKO SAMARDŽIĆ, za kojeg organizatori vjeruju da će privući velik broj posjetitelja. Koncert započinje u 21 sat na centralnom mjestu događaja, na Trgu graševine.

- Pozivamo vas sve da popratite ovaj bogat i kvalitetno isplaniran program namijenjen za sve dobne skupine. Posjetite Kutjevo na Festivalu graševine 2022. godine – pozvala je na kraju Majstorović.

Festival 2022