Subota, 26 Ožujak 2022 12:54

Sve je spremno za večerašnje proizvođače kulenove seke i odličnu zabavu, izbor šampiona i Ljepotice kulenove seke

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

DANAS 7. „MEĐUNARODNI FESTIVAL KULENOVE SEKE“ 2022. NAJVEĆE HRVATSKO I MEĐUNARODNO NATJECANJE PROIZVOĐAČA  -

VELIKA – Danas, subota, 26. ožujka organiziran je 7. „Festival kulenove seke“, i do sada najveće hrvatsko natjecanje proizvođača sve poznatije mesne delicije kulenove seke ali i Međunarodno natjecanje, jer su se do sada natjecali proizvođači iz 5 država. Postignut je i rekord pristiglih uzoraka na ocjenjivanje na 6. Festivalu, ukupno 124 kulenovih seka, iz Vojvodine, Mađarske, Češke, BiH, te 114 uzoraka iz svih pet slavonskih županija, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije.

kulenove seke

 - Za danas je sve spremno za ovu zaista veliku etno i gastro manifestaciju, pokazalo se već nekoliko godina, uvjerljivo najveća u Hrvatskoj. Ponosan sam i zadovoljan dosadašnjim festivalima na kojima je bilo preko 600 uzoraka kulenove seke. Kao organizatori, posjetili smo sve ostale manifestacije koje slave kulenovu seku ili Kobasijade od Istre do cijele Slavonije i Baranje, a nekoliko godine obilazimo i dvije Kobasijade u Vojvodini odakle nam već nekoliko godina dolaze natjecatelji. Vidjeli smo kako dosežemo dvostruko veći broj uzoraka nego što imaju svi drugi, jer najveće kobasijade imaju 30 do 40-tak uzoraka kulenovih seka na ocjenjivanju. Kako je ove godine zbog izuzetno promjenjivog i iznenađujuće toplog vremena, otežano sušenje i fermentiranje kulenovih seka, bit ćemo zadovoljni da ponovimo uspjeh. Već sada imamo najavu velikog dolaska, a i ovom prilikom pozivam sve koji proizvode kulenovu seku, i oni najmanji proizvođači, da ponosno donesu svoju kulenovu seku na ocjenjivanje. Pripremili smo i bogate nagrade i medalje, za šampiona festivala, te dobitnike velikih zlatnih medalja. Za šampiona kulenove seke, sa najvećim brojem osvojenih bodova, pripremili smo novčanu nagradu uz našeg sponzora Portfolio Požega, a tu je svakako i poklon našeg dugogodišnjeg sponzora, tvrtke Alles Elektrocentar, komplet za kolinje s noževima i ostalim priborom a pripremili smo još nekoliko bogatih nagrada - rekao je predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine Vladimir Protić, dodajući da se ovim natjecanjem uspio podići rejting kulenovoj seki, kao drugoj, nakon kulena, najcjenjenijoj suhomesnatoj deliciji koja se pravi od najkvalitetnijeg mesa. - Vidjeli smo da i proizvođači žele natjecanje, žele nastup sa svojim kvalitetnim proizvodima, mi smo im upravo to pružili i zbog toga imamo ovako veliki broj natjecatelja, koje svakako očekujemo i danas.IMG 5711

 - Pripremili smo i bogat zabavni program, gostuje desetak KUD-ova i folklornih društava, nekoliko grupa koje njeguju baštinu i koji su čuvari baštine, a nastupit će, ne samo s kulenovom sekom koju donose na natjecanje, već će uredili i svoj stol u tradicijskom stilu, za što će također biti nagrađeni. Priredili su i djevojke za natjecanje za izbor Ljepotice festivala kulenove seke, te prve i druge pratilje koje također nagrađujemo vrijednim nagradama. Nakon degustacije kulenovih seka i svi posjetitelji u dvorani glasuju za svog pobjednika, šampiona posjetitelja kojega također nagrađujemo. U zabavnom i glazbenom dijelu programa nastupaju tamburaški i glazbeni bandovi, a cijelu večer goste će zabavljati TS De Gotho tako da je osigurana dobra zabava sve do noćnih sati u novo uređenom Vatrogasnom domu DVD Velika - kaže organizator Vladimir Protić, koji najavljuje odličan provod na ovoj gastro manifestaciji koja će se ipak održati i pod određenim epidemiološkim mjerama i ograničenjima.

IMG 5729

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli ovu zahtjevnu i veliku manifestaciju: Portfolio Požega, Alles Elektrocentar Požega, Općina Velika, Grad Požega, Grad Kutjevo, Općina Brestovac, Općina Kaptol, TZ Zlatni Papuk, Plamen Požega, Zvečevo Požega, Restoran i prenoćište Schon Blick Vetovo, Veleučilište u Požegi, Castrum Gin Kaptol, Obrt Petlja, Agencija za marketing Kruna Požega, Vinarija Soldo Vetovo, Vinarija Ivo Enjingi Hrnjevac uz organizaciju Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska iz Požege.

 Za sve koji se žele natjecati i dobro zabaviti ulaznica je uzorak kulenove seke na natjecanju. Uzorci kulenovih seka za ocjenjivanje primaju se   danas, subota 26. ožujka od 15 sati u Vatrogasnom domu u Velikoj.IMG 5810