Ponedjeljak, 06 Svibanj 2013 09:22

Dan zamijenjenih uloga

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PROJEKT UČENIKA VIII. RAZREDA ČAGLINSKE ŠKOLE - 

ČAGLIN - Kada sam prošle godine na Državnom skupu pedagoga čula izlaganje iz jedne škole o ovakvom projektu, nisam mogla, a da ne predložim na našem Učiteljskom vijeću da u Školski kurikulum za ovu školsku godinu i mi uvrstimo taj projekt – ističe pedagoginja Ljiljana Đurđević. 

Za nositelja je odabrana učiteljica kemije i biologije Slađana Švajda kojoj je predstojao nimalo lak zadatak osmisliti projekt i realizirati ga u kojem je zamišljeno da, učenici osmog razreda preuzeli uloge djelatnika škole, a odrasli postanu učenici i ponovno sjednu u školske klupe. Na svakom satu u pojedinom razredu netko od odraslih je bio promatrač, a ostali su nazočili nastavi koju su po rasporedu imali osmaši. Učenici su zaista izvrsno obavili svoj zadatak.IMG 8301

 - Na kraju čuli smo i mišljenje učenika. Osmaši su bili jako zadovoljni, ali su nam priznali kako im je sada jasno da poslovi nas zaposlenih u školi nisu ni malo jednostavni te da ni jedan posao nije beznačajan ili manje vrijedan. Svatko u školi čini mali kotačić koji spojeni u jedan mehanizam rade sinkronizirano i nadopunjuju se. Tako škola ne bi mogla ni bez domara, kuharice, spremačica, tajnice, računovotkinje, pedagoga, učitelja i ravnatelja – rekla je voditeljica Slađana Švajda, te dodala da su ipak najvažnije osobe u školi učenici. Pitali smo i učenike od petog do sedmog razreda kako su im se svidjeli njihovi „privremeni učitelji“. Većina se složila kako su im super i već su pitali hoćemo li i sljedeće godine imati Dan zamijenjenih uloga. Čvrsto smo im obećali - hoćemo.!

 - Ako su se neki od vas odraslih zapitali zašto smo realizirali ovaj projekt, nadam se kako ćete se složiti da je barem jedan dan u godini važno pružiti učenicima priliku da se užive u poslove nas odraslih i shvate kako niti jedan posao nije lak ni jednostavan. Jer, mi smo bili učenici, a njih ovo što mi radimo tek čeka kroz pet ili deset godina. Želimo im da se svi naši učenici uspiju zaposliti nakon završene srednje škole ili  fakulteta i to na poslove za koje su se školovali i žele raditi – kaže pedagoginja Đurđević.