Subota, 16 Listopad 2021 19:32

Najbolju „Slaninsku ružu“ pripremio Mile Pavelić iz Alilovaca a najbolji kotlić skuhao Dalibor Mihić iz Kaptola

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

ODRŽAN 5. FESTIVAL SLANINE I VINA „SLANVIN“, 10. "PUDARIJADA" I DODIJELJENA PRIZNANJA 14. MEĐUNARODNOG OCJENJIVANJA KVALITETE VINA U KAPTOLU -

KAPTOL - Udruga Požeški čuvari baštine u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola i tjednikom Kronika požeško-slavonska, organizirali su još jednu u nizu gastro, etno i eno manifestaciju na prostoru Požeštine. Održan je 5. „Festival slanine i vina Slanvin“, 10. "Pudarijada" i dodjeljivanje šampionata i priznaja sa 14. Županijskog ocjenjivanja vina u Kaptolu u Sportskom centru Kaptol na otvorenom prostoru uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Odmah na početku manifestacija obran je i pokazni vinograd Udruge Vinokap na tradicionalni način, s beračicama i futunjašem. Odmah je grožđe rebrano i potekao je mošt, a već prva mjerenja pokazala su odličnu kvalitetu i 108 eksla šećera. Grožđe je bilo dobro sačuvano i potpuno zdravo iako je ovo malo kasnija berba za graševinu koja će u konačnici dati odlično vino.

Sve je započelo s natjecanjem pudara u pripremanju najboljeg kotlića, a propozicije su dozvoljavale razna jela, osim što moraju biti pripremljena u kotliću. Tako je tu bilo graha s kobasicom, slaninom i suhim mesom, gulaša, paprikaša i slavonskog čobanca sa divljači. Ocjenivačka komisija je nakon dugog degustiranja, ali i pripetavanja jer su u finale došla tri kotlića sa istim brojem bodova. Konačno je dobiven i najbolji koltlić, a proglasio ga je predsjednik ocjenjivačke komisije Vladimir Protić iz tjednika Kronika požeško-slavonska. Najbolji kotlić je skuhao Dalibor Mihić, poznatiji kao Klinjo, a njegova tajna je kaže bila u puno divljači u pravom slavonskom čobancu. Nagradu je dobio od predsjednika Udruge Vinokap Ferdinanda Novaka i zamjenika županice Ferdinanda Trohe te načelnika općine Kaptol Mile Pavičića.

 

Uslijedia je dodjela priznanja s 14. Županijskog ocjenjivanja kvalitete vina koja je održana u Kaptolu početkom ljeta, a dodijeljene su šampionske titule, zlatne, srebrne i brončane plakete za ukupno 125 vina koja su se pojavila na ocjenjivanju.

U nastavku vrsni majstori a prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, došli su na ovo interesantno natjecanje, u kojemu su natjecatelji od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“, poseban gastro cvijet koji cijene mnogi. Organizator je za sve natjecatelje osigurao tablu slanine, ražanj i veliku vatru za pečenje. Tražilo se samo dobro i što pravilnije, okomito i vodoravno zarezivanje samo do kože slanine, te strpljivo i lagano pečenje samo na žaru vatre, da bi se u konačnosti dobila prekrasna „slaninska ruža“ gastro cvijet posebnog ukusa, upravo za sladokusce.

- Cilj ove, sada tradicionalne gastro manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. 5. Festival je okupio ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Uz majstore sa cijelog područja naše županije sudjelovala je i ekipa iz Mađarske te šireg područja Hrvatske. Pečenje „slaninske ruže“ po ovom principu, od većeg komada slanine, je malo zaboravljen način, jer svi žele ispeći što prije, pa slaninu režu na trake. To je uzelo draž onoj dužoj pripremi slanine za pečenje i najmanje pola sata strpljivog pečenja na vatri. Na kraju je to i bio recept uspješnosti, po kojemu smo ove godine dobili nove pobjednike – istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.

Nakon ocjenjivanja dobili smo i ovogodišnje pobjednike, a to je Mile Pavelić iz Alilovaca, koji je bio najstrpljiviji, najduže ali polako pekao i zadnji je donio svoju slaninu na ocjenjivanje. Drugo mjesto osvojila je ekipa KUD Ivo Čakalić iz Kaptola, a treće mjesto osvojio je Josip Novak, vinogradar i vinar iz Kaptola. Najbolju ocjenu za umjetnički dojam "slaninske ruže" odlijela je ekipa Odreda izviđača Požega koja već tradicionalno nastupa od prvog Festivala slanine i vina "Slanvin".

Svi oni nagrađeni su vrijednim nagradama Obrtničke radnje "Dado" iz Alaginaca, Vinarije Kutjevo d.d., Vinarije Krauthaker, Vinarije Perak, Vinarije Jakobović i Agencije za marketing i izdavaštvo "Kruna" Požega. U nastavku sljubljivanja vina i slanine pridonijela je i dobra glazba grupe "Amor" a druženje se nastavilo do noćnih sati uz vatru koja je pomogla u već hladnoj noći. Nagrade su uručili tajnica Udruge Požeški čuvari baštine Lana Protić Malbašić i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić. Pokrovitelji manifestacije bili su općina Kaptol, grad Požega, grad Kutjevo i Turistička zajednica Zlatni Papuk.