Četvrtak, 23 Rujan 2021 20:21

Prezentacija pripreme 7 vrsta čuvene pite na Ramski način upriličili članovi KUD Rama

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PLETERNICA -  Od kada su Ramci došli u ove naše krajeve uvijek se među njima, a sve više i među ostalin narodom priča o njihovim čuvenim pitama. Ima ih više vrsta a vrlo ih često priprema Zavičajno društvo KUD Rama Pleternica na svojim manifestacijama. Sada su odlučili prezentirati cijeli postupak pripreme i pravljenja čak 7 vrsta pita, te pečenje u štednjaku i kao nekada pod saćem.

Kada su daleke 1956.godine prvi Ramci počeli dolaziti u naš kraj, a 60-ih masovno, nakon što su im zbog izgradnje hidrocentrale potopljena sela, sa sobom su donijeli i svoje običaje i tradiciju. Sačuvali su dobar dio toga do danas a u Pleternici ramske običaje i tradiciju uspješno čuva i javnosti prikazuje Zavičajno društvo KUD „Rama”. Ramci su posebno ponosni na svoje pite. Kako ih pripremaju odlučili su pokazati novinarima na maloj ‘radionici’ u domu svog predsjednika Jure Vidakušića.
– Igrom slučaja, danas sam sreo jednog etnologa pa mi je rekao da je pita prvo, glavno isključivo hrvatsko jelo. Sastali smo se ovdje da prikažemo kako se pravi ramska pita odnosno, što smo nekad davno donijeli sa sobom. Pita ima više vrsta a dolje u Rami, kad je netko mogao napraviti pitu od mesa, a ne samo od zelja, ta se kuća smatrala finijom, boljom. Mladi danas nažalost, zaboravljaju kako se pite pravi, oni više vole jesti pizzu nego pitu – kazao je Jure Vidakušić i odmah dodao kako je na ovo malo ramsko druženje s novinarima, svaki od članova KUD-a imao određeni zadatak.
– Bit će ovdje nekih desetak vrsta pita, cure će napraviti pitu od jabuke, bundeve, krumpira, zeljanicu, od sira, mesa…tu su i uštipci, te ramski kolač gurabija. Dakle, angažirao sam sve članove KUD-a pa je Mato Rubmočić imao zadatak da donese litru ramske rakije, Vinko Bulaja je donio pitu od bundeve, a Slavko Vujić može razviti tijesto u jednom komadu od 4 metra! Željko Bajić je imao zadatak donijeti nešto od pića a mora i posluživati goste pa, ako netko bude žedan, on je kriv. Anuša Glibo će pokazati kako danas žene razvijaju pitu za stolom, Luca Vinković je napravila gurabiju, Bara Ravlić nije kaže prava Ramkinja ali je 50 godina s nama i ona je donijela štrucu tako da imamo nešto i pleterničkog za pojesti. Luca Vujić pravi pitu od jabuka zajedno sa Zorom Bošnjak čiji je zadatak bio da donese i vino. Ruža Majetić je dovezla pola ekipe ovdje a donijela je isto nešto za popit – predstavio je pomalo šaljivo Jure svoju ekipu. Naravno, bile je tu i njegova supruga Danica, ‘glava svih glava’, kako reče, Ona je prikazala cijeli proces pravljenja pite, od razvlačenja tijesta na niskom stolu, siniji, za kojim se kleči dok se radi, te način punjenja i motanja pite te stavljanja u krug u tepsije..
– Zamijesila sam tijesto: sol, brašno i voda. Mora biti glatko brašno. Sve je to odstajalo 30 do 45 minuta. U međuvremenu sam očistila blitvu, muž je pomagao, pripremila sam sir i troje jaja. Onda sam namastila tepsiju s uljem pa sam išla razvlačiti tijesto s oklagijom na siniji kao nekada. Ali, nije bi baš zgodno, bilo je bolje dok sam bila mlađa – našalila se i Danica te dodala: – Tijesto se rola kao harmonika, stavi se u tepsiju i peče 15 do 20 minuta ispod saća. Na kraju se začini s maslacem.
Kako su se ramske pite samo ljepile uz nepce, teško je opisati ako ih nikad niste jeli no, možda bude prilike i za to. Naime, odao je Jure malu tajnu, postoji ideja da se organizira Festival pita i to ne samo ramskih!

autori: Vesna Milković i Vladimir Protić