Četvrtak, 15 Srpanj 2021 10:34

Uručena planinarska priznanja vrijednim članovima HPD "Sokolovac"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA – Ispred HPD "Sokolovac" Požega uručena su planinarska priznanja vrijednim članovima. Tako je Skupština HPD “Sokolovac” Požega je na prijedlog UO HPD “Sokolovac” donijela jednoglasnu odluku da dodjeli posebno priznanje g. Franji Brezickom za svoj doprinos radu HPD “Sokolovac” Požega.

Franjo Brezicki je član Društva od 1963 godine s povremenim prekidima zbog poslovnih obveza koje su ga odvojile jedno vrijeme od Požege. Cijeli svoj radni vijek je proveo u trgovačkoj djelatnosti prvo kao trgovački putnik a potom vlasnik uspješne trgovačke tvrtke MSB (Mladost Slavonski Brod). Uz planinarske izlete od mladih dana volio je druženja te je bio jedan od glavnih aktivista koji se zauzeo za preuređenje i adaptaciju PD “Lapjak” u Velikoj čime je ostao zapisan zlatnim slovima u našem Društvo. Osim pomoći oko Doma financijski je pomogao brojne planinarske izlete kako u Domovini tako I u svijetu a posebno se ističe planinarski pothvat na Kilimandžaro (Kilimanjaro, nekoć Kaiser-Wilhelm-Spitze) planina i stratovulkan u sjeveroistočnoj Tanzaniji, blizu granice s Kenijom. Iako već u poznim godinama g. Brezicki s veseljem i zadovoljstvom dalje prati planinarske izlete te rado je viđen gost u prostorijama HPD “Sokolovac”.

Dugogodišnjem bivšem predsjedniku Društva g. Predragu Livaku uručen je Zlatni znak Hrvatskog planinarskog saveza koji je dobio na prijedlog svog matičnog Društva.
Od 2006-e godine Livak je član HPD-a „Sokolovac“ Požega. Sudjelovao je u mnogim radnim akcijama na obnovi i uređenju PD „Lapjak“ u Velikoj i PK „Trišnjica“ na Papuku.
U društvu je do sada obnašao ove dužnosti: član Upravnog odbora, tajnik, predsjednik u dva uzastopna mandata, voditelj Sekcije planinarskih vodiča, kroničar društva (napisao je kroniku društva u kojoj su zabilježena sva događanja u društvu u 2020-oj godini), a trenutno obnaša dužnost predsjednika Nadzornog odbora društva.
Ima položen ispit za planinarskog vodiča A standarda HPS-a. Iako nema položen ispit za markacista, sudjelovao je u 10-ak akcija markiranja planinarskih putova u nadležnosti HPD-a „Sokolovac“ Požega, te u otkrivanju i trasiranju novih, do sada nepoznatih, staza.
Obnašao je dužnost dopredsjednika Udruge planinarskih udruga Slavonije „Slavonski planinari“, a trenutno obnaša dužnost predsjednika te udruge,
te dužnost povjerenika za planinarsku obilaznicu Pet utvrda Požeške gore.
Član je Komisije za planinarske objekte HPS-a, a napisao je i nekoliko članaka i priloga za mjesečnik „Hrvatski planinar“.

NASLOVNICA ZA PLANINARSKEU zadnjih 5 godina organizirao je na desetke jednodnevnih i višednevnih izleta članova društva po gorama i planinama Hrvatske i susjednih država,
a poznat je po tome da se temeljito pripremi za izlet prenoseći izletnicima informacije o znamenitostima i prirodnim ljepotama kraja koji se pohodi.
U dva mandata kao predsjednik Društva dao je veliki osobni doprinos u ovim aktivnostima Društva:
1. „Papučki jaglaci“ 2019-e godine su prema mnogima bili najbolje organizirani i najbolje posjećeni, a ova manifestacije je dobila Godišnju nagradu Hrvatskog planinarskog saveza za najbolju planinarsku manifestaciju u godini
2. Osmislio je, organizirao i vodio obilazak planinarske obilaznice „Pet utvrda Požeške gore“ (2019-e i 2020-e godine) u jednom danu, a HPD Sokolovac je prvo planinarsko društvo koje je ostvarilo ovakav obilazak ove obilaznice, koja se inače obilazi u dva dana
3. Osobno se založio da se zaštiti tradicionalna planinarska manifestacija „Papučki jaglaci“ kao intelektualno vlasništvo pri Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske
4. Organizirao je 3 planinarske škole od koji je kandidat na dvije bio voditelj
5. Sudjelovanje u organizaciji Dana slavonskih planinara, koji se povodom 120-e obljetnice društva održao u Požegi