Utorak, 15 Lipanj 2021 11:00

Danas obilježavamo Blagdan Svetog Bernarda - zaštitnika gorskih spašavatelja i planinara

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

Danas se obilježava dan sv. Bernarda te tim povodom svim pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja čestitamo blagdan Svetog Bernarda - zaštitnika gorskih spašavatelja i planinara  -

Izražavamo vam zahvalnost na dosadašnjem uspješnom radu te na pomoći, srčanosti i hrabrosti na koje građani Hrvatske i brojni gosti uvijek mogu računati. Ponosni smo što ste dio sustava civilne zaštite te što predstavljate uzor mnogim mladim ljudima.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) je dobrovoljna, humanitarna, vertikalno ustrojena i nacionalna udruga koja broji oko 800 članova i brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Njeni članovi su alpinisti, speleolozi, visokogorski planinari i skijaši, a  osposobljeni su za pružanje prve medicinske pomoći i gorsko spašavanje uz pomoć helikoptera i potražnih pasa te za potrage na nepristupačnim terenima. Surađuje s različitim tijelima, organizacijama i ustanovama iz  područja civilne zaštite te obavlja edukaciju s ciljem sprječavanja i izbjegavanja nesreća na nepristupačnim terenima, te je član više međunarodnih organizacija i suosnivač Europskog speleospasilačkog udruženja (European Cave Rescue Association, ECRA).

Foto: HGSS