Petak, 04 Lipanj 2021 08:35

Edukativno-botanički izlet po južnim padinama Papuka ekipe iz Gojzerice

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

POŽEGA / VELIKA - Planinari HPD Gojzerica Požega vođeni od strane Višeslava Turkovića, uživali su u edukativno - botaničkom izletu na Papuku u dopodnevnim satima za blagdan Tijelova.

IMG 20210603 120040 - Cilj ovog izleta, osim uživanja u prelijepoj prirodi, zelenilu i žuboru vode, bio je upoznati biljne vrste koje intenzivno rastu u ovom periodu godine. Krenuli su usponom od Plamenovog odmarališta popreko na Šulerov put, te grebenom po stazi Lapjak - Nevoljaš do račvanja i spustili se preko Podlazja do Tisovca. S Tisovca nastavili su asvaltiranom cestom do zgrade Šumarskog fakultete u Dubokoj i dalje. Tijekom ovog izleta uspjeli su upoznati mnoge korisne biljke kao što su menta, kopriva, bazga i druge, te saznati koje im blagodati mogu ponuditi proizvodi od istih. U povratku obišli su ''topli izvor na Papuku'' i nepresušno vrelo potoka Dubočanka.

IMG 20210603 094222

Stazu su ishodali laganim opuštajućim tempom bez previše naprezanja, dajući si dovoljno vremena za uživanje u prekrasnoj zelenoj prirodi i žuboru obližnjih potoka. Često su se zaustavljali i pravili pauze kako bi napravili dobru fotografiju, te se okrijepili svježom vodom i voćem iz ruksaka. Nakon izleta požurili su se kući, kako bi stigli na popodnevnu procesiju i misu. Do iduće zgode i nezgode - ističe predsjednik društva Višeslav Turković.

Sve građane i planinare pozivaju da prate njihove aktivnosti na: https://hpdgojzerica.hr/  i da im se pridruže na nekom od njihovih budućih izleta.

IMG 20210603 121848