Subota, 22 Svibanj 2021 12:08

Dvoje mladih maturanata požeške Gimnazije izučavalo veliki požeški problem - vrane

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

POŽEGA - Jedan veliki problem s kojim se suočava grad Požega, a to je prava najezda vrana, ali i druge urbane sredine u kojima vrane pronalaze svoju životnu nišu. Nema više svojih prirodnih neprijatelja, brzo se razmnožava i u kratkom vremenu postaje predator, tako da smo ostali bez mnogo vrsta ptica pjevica. Grad Požega je pokušavao nešto napraviti, no u tome nisu bili ustrajni, posebno u proteklim godinama, tako da se park kraj Orljave i šetnica u tom dijelu više ne mogu normalno koristiti. Sve je prekriveno izmetom i građani pomalo izbjegavaju taj prostor, nema u parku više niti djece koja su se igrala, a šetači i rekreativci ga zaobilaze. Na taj način vrane pomalo izguravaju i ljude sa svog prostora. Vrane su poznati nasrtljivci, pa ako naiđete s djecom ili imate u ruci nešto od hrane, zaletjet će se vrana na vas i pokušati vam uzeti hranu. Upravo zbog te bojazni građani taj prostor sve više prepuštaju vranama, a broj koji se namnožio u Požegi prerasta sve normalne okolnosti.

Uviđajući taj problem, dvoje mladih ljudi, Vanja Smiljanić i Leon Rakić, maturantica i maturant iz 4.D razreda, odlučili su proučiti taj fenomen i predstavili su ravnateljici Gimnazije u Požegi rezultate svog višegodišnjeg istraživanja vrana u urbanim sredinama Požege i Zagreba, provedeno kroz dva povezana projekta:

1. Vrane Gačci u ekološkim nišama urbanih sredina
2. Razmnožavanje Vrane Gačac (corvus frugilegus l.) na području parka Zvečevo.

Ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić je pohvalila njihov izuzetan rad te izrazila divljenje istraživačkoj zrelosti, upornosti, predanosti i kreativnosti. Nagradila ih je primjercima Spomenice naše škole povodom 320. obljetnice i zahvalila na tome što su cjelovitu dokumentaciju i završne radove projekta darovali Gimnaziji kao materijal iz kojega nove generacije mogu učiti o vranama i vidjeti koliko se može postići marljivim učenjem i stvaralačkim radom tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Čestitala je Leonu i Vanji na izvanrednom postignuću.