Srijeda, 07 Travanj 2021 10:19

Danas obilježavamo Svjetski dan zdravlja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja

Na ovaj dan, Svjetska zdravstvena organizacija, još od 1950. godine, poziva na obilježavanje Svjetskog dana zdravlja s ciljem stvaranja svijesti o određenoj, prioritetnoj zdravstvenoj temi. Tijekom posljednjih 50 godina obrađene su brojne teme poput mentalnog zdravlja, zdravlja majki i djece, klimatskih promjena i drugo.

Ove godine tema svjetskog dana zdravlja je Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet.

Ove godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, u tjednu od 6. do 9. travnja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo organizira proslavu Tjedna zdravlja u vrtiću.

Ove godine tema svjetskog dana zdravlja je Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet. Razlog za ovu temu je činjenica da je svijet u kojem živimo neravnopravan. Neki ljudi, zahvaljujući uvjetima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih koji žive u siromaštvu, imaju lošije uvjete stanovanja i obrazovanja, manje mogućnosti zapošljavanja, nesigurno okruženje, nemaju pristup zdravstvenim uslugama što sve dovodi do snižene kvalitete života, nastanka bolesti i prerane smrti. Ove razlike su nepravedne, ali se mogu spriječiti. Zato Svjetska zdravstvena organizacija upućuje poziv svima, pogotovo donositeljima odluka da svim ljudima osiguraju uvjete za život i rad koji pogoduju dobrom zdravlju te im omoguće pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ove godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, u tjednu od 6. do 9. travnja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, u suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara, Društvom medicinskih sestara dječjih vrtića, Poliklinikom SUVAG, Dječjim vrtićem Slavuj iz Strmca (Sveta Nedjelja) i Dječjim vrtićem Drniš, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović organizira proslavu Tjedna zdravlja u vrtiću.

Tjedan zdravlja u vrtiću pokrenut je kako bi zajedno s djecom i obiteljima osvijestili važnost brige o zdravlju od ranog djetinjstva i naučili nove načine kako djeci približili zdrave navike. Tijekom tog tjedna vrtići, igraonice, knjižnice, udruge, obitelji i svi sudionici moći će pokazati svoje aktivnosti brige o zdravlju djece putem uzbudljivih natječaja i zabavnih aktivnosti na društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo.

Aktivnosti su organizirane tako da se svaki dan obilježava jedna od aktivnosti važnih za očuvanje zdravlja. Tako u utorak, 6. travnja s djecom razgovaramo o važnosti tjelesne aktivnosti pod geslom Uskočimo U Utorak! Srijeda, 7. travnja je najvažniji dan u obilježavanju ovog tjedna, Svjetski dan zdravlja.  Ove godine tema Svjetskog dana zdravlja je Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet. U tu svrhu se podsjećamo da nismo svi jednaki i da nemamo iste mogućnosti ni sposobnosti, ali da svi imamo pravo na zdravlje. Za zdravlje je važna i pravilna prehrana koja nije dostupna svima te su aktivnosti usmjerene i na temu prehrane uz moto Super-zdrava Srijeda! U četvrtak 8. travnja Čuvamo Čistu vodu u Četvrtak! provedbom brojnih aktivnosti o važnosti vode za život. Na samom kraju tjedna, u petak pozivamo vrtiće da Probdijemo Pospani Petak! uz osvješćivanje važnosti odmora i sna za zdravlje.

Na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo, u rubrici #ŽivjetiZdravoUVrtiću, nalaze se dodatne ideje za vrtiće i roditelje, ali i niz materijala kojima se mogu koristiti svi koji žele pronaći ideje za aktivnosti s djecom.