Banner 750x94 cestitka 1,2

la garage bilburger razanj

Breadcrumbs

Subota, 27 Ožujak 2021 13:46

Noćas spavamo jedan sat manje, jer ćemo u 2 sat pomaći na 3

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Noćas, u dva ujutro, satove koji se ne ažuriraju samostalno moramo pomaknuti za jedan sat unaprijed, čime smo "izgubili" jedan sat i imamo za spavanje jedan sat manje. Mobiteli se ažuriraju sami, pa će vam to u kući možda biti jedini uređaj koji pokazuje točno vrijeme. 

S ljetnim računanjem vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati više svjetla u popodnevnim satima. U nedjelju će izaći u 6:47, a zaći u 19:21.

Sat se pomiče i dalje u cijeloj EU i naravno u Hrvatskoj, a ne pomiču ga Island, Rusija i Bjelorusija. Osim u Europi, sat se u trenutno pomiče u većini sjeverne i srednje Amerike. Europska unija prošle godine donijela je odluku kako će se ukinuti prelasci s ljetnog za zimsko vrijeme i obrnuto, a rok za ukidanje je pomaknut s 2019. godine i još nije sasvim sigurno hoće li zadnje pomicanje sata u EU biti ove ili sljedeće godine. Još jedna odluka Europe u kojoj nezna da li bi "kakila i piškila", a sva velika odlučnost pokazala se i kod nabave cjepiva i cijepljkenja, pa je onda problem sa pomicanjem sata stavljen pod tepih. Hrvatska se mora još odlučiti hoće li ubuduće pratiti zimsko ili ljetno računanje vremena, ali ni to se nije dogodilo, pa je i to još nepoznanica za hrvatske građane.