Subota, 27 Ožujak 2021 08:22

Održana Početna konferencija projekta „Trenkov dvorac-dokumentacija“

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana Početna konferencija projekta „Trenkov dvorac-dokumentacija“. Požeško-slavonska županija nositelj je projekta „Trenkov dvorac-dokumentacija“ kojeg provodi uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, a ukupna vrijednost projekta iznosi 4.507.250,00 kuna. Udio sufinanciranja iz EU iznosi 3.831.162,50 kuna (85%), a udio vlastitih sredstava 676.087,50 kuna (15%).

IMG 6523

Na početnoj konferenciji projekta prisutni su bili Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić, načelnik općine Velika Ivica Potočanac, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i graditeljstvo Branka Kuba, Ivica Samarđić ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije te Jelena Ferderbar Hak voditeljica odjela u Regionalnom koordinatoru razvoja PSŽ, koja je moderirala i predstavila projekt.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a koji je prijavljen na Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Predmetnim projektom planirana je izrada projektno - tehničke i muzeološke dokumentacije nužne za obnovu  zaštićenog kulturnog dobra, dvorca i parka u Trenkovu.IMG 6522

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat kratko nas je upoznala o tome što se zapravo želi ostvariti u Trenkovu i parku koji ga okružuje te je naglasila da se izrađenom projektno-tehničkom i muzeološkom dokumentacijom ostvaruju preduvjeti za obnovu  dvorca i cijelog kompleksa. Obnovljeni kompleks postat će posjetiteljski centar posvećen barunu Trenku te će se stavit u turističke svrhe, odnosno postat će nova kulturno-turistička destinacija Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije, dostupna turistima i široj javnosti. Posjetiteljski centar objedinjavat će kulturne, turističke, prirodne,  materijalne i nematerijalne znamenitosti i baštinu bogatih povijesnih zbivanja i prilika ovog kraja i Trenkovog života.

Nove funkcije dvorca u Trenkovu bit će zalog dugoročne i cjelovite održivosti kompleksa, a to su funkcija dobrodošlice i prijema posjetitelja, uslužna funkcija, obrazovno-kreativna funkcija, interpretacijska funkcija, funkcija odmora i relaksacije te utilitarna funkcija. Interpretacijska funkcija osigurava doživljaj baštine te poziva ljude na otkrivanje i povezivanje s lokalitetom i njegovim pričama, ali i na otkrivanje dubljih značenja i vrijednosti koji se u njima zrcale i važne su za različite ljude koji kompleks posjećuju.

Obrazovno-kreativna funkcija biti će živo središte susreta lokalnih ljudi i posjetitelja te suradnja s ustanovama formalnog obrazovanja (dječjim vrtićima, osnovnim školama, srednjim školama, glazbenim školama, sveučilištima i veleučilištima) kao i različitim udrugama građana i poduzetnicima u području formalnog i neformalnog obrazovanja, amaterskog stvaralaštva i kreativnih industrija, lokalno i šire.

IMG 6524

Uslužna funkcija zamišljena je kao mjesto okrjepe, druženja, kupovine privlačnih suvenira i lokalnih proizvoda, ali i organizacije različitih proslava, prijema te poslovnih susreta. - U interpretacijskom planu svi zajedno smo došli do interpretacijske poruke: Dvorac s parkom u Trenkovu riznica je obiteljskih memorija i prirodna oaza gdje se slavi nasljeđe baruna Trenka u Slavoniji, sažeto u spoju Europe s kulturom Orijenta – naglasila je ravnateljica Horvat te je rekla kako je u ovoj poruci sažeto sve ono što se planira i želi objediniti na prostoru dvorca.

Vrijednost projekta je 4,5 milijuna kuna uz 3,8 milijuna bespovratnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je od 29. studenoga 2019. - 29. studenoga 2023. godine. 

Načelnik općine Velika Ivica Potočanac rekao je kako se nada da će završetkom ovoga projekta općina Velika postati središte turističke ponude za cijelu županiju. - Uz kompleks bazena koji se izgrađuje te s ovim projektom dvorca u Trenkovu, cijeli naš kraj prodisati će jednim drugim načinom koji će biti vezan za turizam, a nadam se da ćemo oživjeti i jedan dio poljoprivrede  i poljoprivrednih gospodarstava gdje ćemo moći proizvesti domaću hranu koja će biti iz eko uzgoja i koja će osigurati dovoljne količine kao što smo nekada imali u našem kraju – rekao je načelnik Potočanac te se zahvalio županu Tomaševiću i Županiji koja je dvorac kupila od prethodnog vlasnika.IMG 6525

 - U zadnjih nekoliko mjeseci vrlo intenzivno se radi na ovome projektu. Ponosan sam kao čovjek, što je Županija uspjela kupiti objekt od prethodnog vlasnika, a u svrhu razvoja Požeško-slavonske županije u cijelosti. Podnijeli smo nove zahtjeve i prema Ministarstvu poljoprivrede i prema drugim resorima kako bi ostatak zemljišta koji je u vlasništvu Republike Hrvatske proširili, a samim time dobili i dodatne mogućnosti za razne nove mogućnosti.“ – rekao je župan Tomašević te je naglasio kako je prostor oko dvorca bio jako zapušten te je Županija morala djelovati, a ovih dana će se krenuti saditi i nove sadnice oko dvorca.

Župan Tomašević rekao je kako je također i dio krovišta saniran od strane Županije kako bi se zaustavilo propadanje objekta, čekajući upravo ovaj projekt financiran novcem iz Europske unije. - Velikan europskog ratovanja i veliki vojskovođa upravo je bio Barun Trenk, a na nama je da njegov život i njegovo djelo ovdje ponovno oživimo i budemo ponosni što je djelovao upravo u našem kraju, ali i na to što je mjesto Trenkovo u našoj općini Velika upravo po njemu dobilo ime. Poanta je u tome da se cijeli ovaj kompleks svodi na razvoj turizma cijele naše županije.

Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije rekao je kako je ovo samo jedan od mnogobrojnih sjajnih projekata koji se ostvaruju na području naše županije. - Bogatstvo koje ima naša županija, koncentracija ovakvih znamenitosti koja se ovdje nalaze, zahvaljujući brizi lokalne-regionalne samouprave od daljeg propadanja, teško se može vidjeti negdje drugdje.