Subota, 20 Ožujak 2021 10:07

Danas dolazi proljeće u 10 sati i 27 minuta - Sretan vam prvi dan proljeća

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Iako smo mi nešto malo stariji u školi učili da proljeće dolazi 21. ožujka, zadnjih 20 godina to se malo promijenilo. Tako sada proljeće dolazi malo ranije, čak 13 i pol sati ranije. Očekujemo ga danas 20. ožujka u 10 sati i 27 minuta. Ovo se temelji na astronomskim istraživanjima koja prate odnos i položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Zemljina rotacijska os danas je na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca i upravo nam dolazi i astronomsko proljeće, toćno u 10,27 sati.

U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak jedne nove godine. Davno prije Rimljani i Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja,stvaranja i rađanja nečeg novog. Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge. On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako u zoru prvog dana proljeća Sunce izdiže točno iznad menhira. U staroj Grčkoj početak proljeća je označavao Dionizovo ponovno rođenje.

Postoje tri razdoblja kroz proljeće: pretproljeće počinje u vrijeme pojavljivanja proljetnica, često zvanih "vijesnici proljeća";rano proljeće razdoblje je kad se pojavljuju cvjetovi i listići na drveću, a pravo proljeće razdoblje je u kojem lista mnoštvo listopadnog drveća.

Sretan vam prvi dan proljeća.