Ponedjeljak, 04 Ožujak 2013 12:17

Sudjeluju i požeški profesori

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PROJEKT «OBRAZOVANJEM PROTIV KORUPCIJE»  -

 

MARIJA BISTRICA - Forum za slobodu odgoja uz potporu Veleposlanstva SAD u RH, započeo je s provedbom projekta „Obrazovanjem protiv korupcije“.

Slika1Među prijavljenima, izabrano je petnaest nastavnika i stručnih suradnika koji su zaposleni u gimnazijama, četverogodišnjim ili trogodišnjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj. Sudionici su izabrani na temelju zainteresiranosti i motiviranosti za rad u ovom području iskazanu kroz motivacijsko pismo. Iz Požege u projekt su uključene profesorica Marina Mirković (Tehnička škola, Požega) i profesorica Martina Budimir (Ekonomska škola, Požega).

Cilj projekta je osposobiti skupinu srednjoškolskih nastavnika s kompetencijama kako bi s učenicima mogli obrađivati sadržaje vezane uz antikorupciju.

Prva aktivnost u projektu bio je intenzivni dvodnevni trening, održan 22. i 23. veljače u Mariji Bistrici. Tijekom seminara, nastavnici su usvajali znanja iz područja antikorupcijskog obrazovanja u školama te načinima promoviranja građanskih vrijednosti i vrlina u nastavi. Obrađene su teme: definicija korupcije, posljedice korupcije, borba protiv korupcije, kako obrazovanjem promovirati građanske vrijednosti i boriti se protiv korupcije.

Treneri na seminaru bili su Mario Bajkuša, direktor razvoja i programa Foruma za slobodu odgoja, i Branko Ančić, asistent u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu.

Nastavnici će nakon edukacije zajedno raditi na izradi nastavnih priprema koje će svi zainteresirani moći preuzeti s mrežnih stranica Foruma za slobodu odgoja na kraju projekta.

Tijekom projekta bit će održane i druge aktivnosti u školama u kojima će se nastavnici poticati da provode nastavne jedinice s učenicima. Održati će se i Okrugli stol s relevantnim dionicima kako bi se započela rasprava o ulozi obrazovnog sustava u borbi protiv korupcije.

U dogovoru svih sudionika i uz potporu projektnog tima, tijekom svibnja održati će se dan protiv korupcije s ciljem uključivanja sadržaja vezanih za borbu protiv korupcije te razvoj građanskih vrijednosti.