Četvrtak, 28 Siječanj 2021 08:58

Gimnazijalac Borna Soukup nakon turnira član reprezentacije Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Sedmi po redu Državni turnir mladih prirodoslovaca u organizaciji Istraživačkog centra mladih trebao se održati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, međutim zbog trenutne epidemiološke situacije održao se u online okruženju.
Na turniru je sudjelovao učenik Borna Soukup (2. b) s mentoricom profesoricom Magdalenom Srdarević. Natjecanje se odvijalo kroz tzv. znanstvene borbe gdje su učenici prvo predstavili svoj istraživački rad, zatim su odgovarali na pitanja sudaca i protivnika te oponirali drugim natjecateljima na njihov rad. Borna je u svom radu ispitivao kako različite soli utječu na otapanje leda u ovisnosti o temperaturi, vremenu i količini soli.

Od ukupno 11 natjecatelja, osvojio je treće mjesto i tako se plasirao u reprezentaciju Hrvatske koja će sudjelovati na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji bi se trebao održati u kolovozu u Kazahstanu.

Do tada mora istražiti još dva zadana problema, a natjecanje nastavlja na engleskom jeziku.
U ovih sedam godina Gimnazija se na Državnom turniru predstavila s ukupno 11 učenika, a svake godine jedan učenik postao je član reprezentacije Hrvatske. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Srbiji i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, 2017. godine učenica Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini, 2018. godine Marko Šarić bio je brončani u Gruziji, 2019. godine učenica Dora Špoler osvojila je zlato u Bjelorusiji, a prošle godine učenica Ivona Halas trebala je ići u Rusiju, međutim zbog epidemiološke situacije turnir je održan online, ali to nije spriječilo reprezentaciju da ponovo osvoji medalju i to zlatnu.
Ovaj kontinuirani uspjeh temelji se na odličnoj pripremi i suradnji između učenika, mentora i bivših reprezentativaca. Ovakav tip natjecanja potiče učenike na drugačije razmišljanje o pojedinim problemima, istraživački način rada koji je blizak znanstvenom radu, ali traži i puno uloženog vremena, truda i zalaganja.
Borni želimo mnogo sreće i uspjeha u Kazahstanu.